Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skalni podor

Igor Zlodej: ... na gori Antelao v Dolomitih

V zimi 2014/2015 je prišlo do ogromnega skalnega podora na gori Antelao, kjer je na severni strani gore odneslo celotno pobočje tako imenovanih Last v vršnem delu.

Priljubljene poti "via normale" s Forcella Piccola tako ni več in je dostop na vrh gore trenutno povsem onemogočen. Delno je z velikim skalami samicami in drobirjem zasulo tudi osrednji del Last, dočim je spodnji del ostal nedotaknjen, razen manjšega območja v predelu "krnice" pod skalnato glavo (la Bala) kjer je skalovje in drobir. Že pred nekaj leti pa je skalni podor odnesel tudi bivak Piero Cosi, ki je stal pod vrhom gore na višini 3111 metrov.

Pazljivost je potrebna tudi na poti 250, ki poteka preko Škrbine (Forcella del Ghiacciaio) med kočo Galassi in Škrbino ker se z gore občasno podira skalovje.

Fotografiral: Igor Zlodej (6. in 7. 7. 2015)

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

1 komentarjev na članku "Skalni podor "

Jaka Ortar,

Igor, hvala za informacijo.

Ta velik zdrs po plastovitosti se je po navedbah montagna.tv zgodil 12. novembra 2014.

http://www.vienormali.it/montagna/news.asp?id=996&sh=1&titnws=Frana la via normale all´Antelao&sottitnws=Enorme frana di una porzione delle Laste Superiori dell´Antelao dove passava la via normale&pag=1&np=#996

Zdrsnil je pet metrov debel sklad dachsteinskega apnenca - tovrstna kamnina gradi tudi velik del našega visokogorja. Podobni podori oz. zdrsi dachsteinskega apnenca po plastovitosti so v še ne ugotovljeni preteklosti na Tolminskem ustvarili tudi plezalcem poznano Škrbinsko ploščo.

Če sem prav razumel italijanski zapis, je odneslo celo plast, ki sem jo na fotografiji http://shrani.si/f/28/Ym/264lzsgn/antelao.jpg označil z rdečo.

vir fotografije: http://forum.meteonetwork.it/attachment.php?attachmentid=405377&d=1435069518

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti