Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Miklavž nad Savo

Silvo Baznik: Skoraj leto dni je minilo od kolesarske ture na Miklavž in čas je za ponovitev.

Ura ni niti sedem, ko sonce že močno greje. To bo eden od vročinskih kolesarskih tur, si rečem, ko pričnem kolesariti. Po dobrih desetih minutah sem pri sotočju rek Ljubljanice in Save. Ustavim za fotografiranje in grem naprej do Dolskega, kjer se mirno pase govedo.

Previdno prečkam glavno cesto in prične se vzpon. Kolesarim mimo cerkve Sv. Helene v Kamenici proti vasi Klopce. Klanec ima nekaj serpentin in nikakor ga noče biti konec. Čeprav sem v senci gozda, mi je zelo vroče in prve kaplje znoja padajo z obraza. Končno dosežem prve hiše razpotegnjene vasi. V daljavi vidim obrise vasi ob Savi, razgled ni dober zaradi sopare v ozračju, sonce pa že neusmiljeno žge.

Prikolesarim v rojstno vasico Jurija Vege, Zagorico, ki jo hitro zapustim in se povzpnem v Križevsko vas s cerkvijo Svetega Križa. Naredim ovinek in sledi spust in zopet vzpon v dolgo Veliko vas, kjer najprej zgrešim nadaljevanje in se moram malce vrniti in izbrati pravo cesto. Kakšne table z napisom kam gredo ceste, bi bile dobrodošle. Po nekaj makadama prispem v vas Zalog in od tam v vas Spodnji Prekar, kjer še enkrat zgrešim v prvo pravo smer a tako je bilo tudi pred letom dni. Še en popravek smeri in sledi dolg spust in nato vzpon do križišča pod Hribom. Tu se cesta postavi pokonci, šestnajstprocentni klanec me popelje do Katarije, razpotegnjenega naselje.

Še vedno je potrebno kolesariti v klanec, ko končno zagledam v daljavi cerkvico Sv. Miklavža. Poženem kolo in kmalu sem pri zadnjih hišah pod hribčkom z idilično cerkvico. Ceste je konec, sestopim s kolesa in pričnem vzpon na vrh hriba. Že rahlo zadihan prislonim kolo ob zid cerkve, naredim nekaj posnetkov in hitro stopim v senco, kjer se okrepčam. Danes ni pravega razgleda, sončni vzhod sem zamudil, večernega zahoda pa ne mislim čakati in tako se spustim z vrha do prve hiše, stopim na kolo in pričnem kolesariti navzdol.

Vetrič, ki ga ustvarjam pri spustu, me prijetno hladi a kmalu je potrebno krepko poprijeti za zavore, da izpeljem ovinke in strmino vse do Spodnjega Prekarja, kjer se usmerim strmo navzdol, malce po makadamu in malce po asfaltu v dolino ob Savi. Narebričeni makadam mi da dodatnega vetra a na srečo je ta kmalu mimo in spodaj prikolesarim v vas Ribče in že sem na glavni prometnici. Na prvem krožišču zavijem na most, skoraj brv, in preko njega v Jevnico, na desno stran reke Save.

Pohitim naprej, kolesarim med železniško progo in reko do Laz, nadaljujem v Podgrad in Zalog ter se ob pol enajsti uri ustavim pred domom. Še pogled na števec, ki kaže 45 kilometrov in grem na zasluženo osvežitev.

Ljubljana, 7. julij 2015

P.s.: opis ture izpred leto dni

 

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti