Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Nagovor ob odptrju razstave

ponedeljek, 29. junij 2015, ob 21:29, Boris Štupar, ogledov: 1202

Helena Plahuta: Zbrali smo se na naši s cvetjem obdani Veliki planini, da se ob 85-letnici bajtarstva, ki jo praznujemo to leto, s spominsko razstavo poklonimo našemu Luki Boštjančiču (1925-2004), ...

...  prijatelju, bajtarju na Veliki planini, odličnemu rokodelcu in izdelovalcu predmetov iz lesa, železa, bakra, kovine…. Skratka velikemu ljudskemu umetniku.
Gradivo je predstavljeno v dveh sklopih:
. Zgodovina bajtarstva in dela PD »Bajtar« Velika planina
. Luka Boštjančič, ljudski umetnik in njegovo delo

25. maja 2015 smo se menili o razstavi. 3. junija je bilo na našem sestanku potrjeno, da jo postavimo.
Naša »delovna skupina« , kot so nas imenovali, vodil jo je Vinko Poličnik, je štela 6 članov in sicer : Viki Lešnjak, Brane Koprivnikar, Marko Costa, Tone Petek in Helena Plahuta. Dogovor s predsednikom PD Domžale, Jankom Vodlanom za prostore, potem pa v akcijo. Malo časa je bilo za vse. Potrudili pa smo se po najboljših močeh, zbirali gradivo …. 25. junija 2015 smo razstavo dali na svetlo! Lukovih del pa je še veliko več, a mi nismo imeli dovolj prostora.
Bajtarstvo na tej planini ima častitljiv jubilej 85 let. Naš Luka je bil bajtar od leta 1974. Rad je imel planino, tu se je na viharniku malo pozibal in našel inspiracijo za svoje delo. Vedno je bil nasmejan, zato se ga spominjam kot Hudomušnega Luke.
Oglejte si njegove umetnine, saj so vredne ogleda!
Pred Vami sta dve zloženki, ena govori o bajtarstu na Veliki planini, druga pa o Luki Boštjančiču, umetniku.
Želeli smo pokazati, da smo bajtarji, posebno takšni z daljšim »stažem« na tej Veliki planini, ogromno doprinesli, da naša planina ž i v i!
Vsa dolga leta, ko so bile jeseni mrzle, zime hude in spomladi hladne, je bil bajtar tisti, ki je hodil v kočo, jo kuril in zračil, da je dihala. V takšno kočo so prišli poleti pastirji in bili zadovoljni, da je vse v redu.
To je zgodba o ljudeh, ki so na tej planini pustili večletne sledi – o bajtarjih.
Eden takih je bil tudi Luka. V vsak svoj izdelek je vtkal misel na planino, njegovo večno ljubezen.

PASTIRJI, ki domujejo na planini čez poletje, bajtarji čez jesen, zimo in pomlad, planinci, pohodniki in ostali obiskovalci planine, imejmo radi to planino, naj ostane zanamcem, čudežna kraljica v objemu Grintovcev.

Iskreno se še enkrat zahvaljujem družini Boštjančič, prijateljem bajtarjem, ki so prisluhnili in nam dali predmete in fotografije za razstavo.
Hvala PD Domžale, da smo pričujočo razstavo lahko postavili v njihovih prostorih. Prav tako najemniku g. Ovijaču.
Oglejte si jo!
Svoje vtise in mnenja, pa vpišite v knjigo vtisov, je pri vhodu , desno.

Varno pot v dolino, s seboj pa ponesite le lepe spomine na današnji dan in srečanja na planini .

Srečno!

Helena Plahuta
27. junij 2015

eXTReMe Tracker