Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Sorrentinova Mladost je film o prihodnosti

petek, 22. maj 2015, ob 05:28, Boris Štupar, ogledov: 1328

Primorski dnevnik: Po veliki lepoti je Paolo Sorrentino včeraj Cannesu predstavil Mladost. Ali bolje razmišljanje o mladosti, kot nanjo gleda nekdo, ki je z njo že zdavnaj opravil in mu ostajajo le hrepenenje in spomini.

Dogajanje je neapeljski oskarjev nagrajenec postavil v Švico. V gorski alpski hotel, kamor sta se stara prijatelja že na pragu osemdesetih odpravila na poletne počitnice. Ob njiju je na letovanju še cela vrsta drugih gostov, ki omogočajo Sorrentinu, da spelje koralno zgodbo, v kateri vsakdo od nastopajočih predstavlja pomemben kamenček končnega mozaika.
Skladatelj in dirigent Fred Bellinger in filmski hollywoodski režiser Micke Boyle preživljata poletne mesece ob spominu na stare čase, ljudi in anekdote, ki so zaznamovali njuni življenji. Glasbenik Fred je v pokoju in noče več na oder, pa čeprav ga v londonsko opero vabi celo kraljica Elizabeta. Filmar Micke pa v švicarskem gosposkem resortu pripravlja v družbi številne ekipe mladih sodelavcev zadnji film, ki naj bi bil tudi njegova umetniška oporoka. Med namakanjem v termalnih kopelih, sprehodih in druženju se stara prijatelja spominjata mladosti, ki jo zavistno opazujeta na telesu mlade gostje, prikupne lepotice, a isto mladost hkrati tudi zasledujeta s pomočjo masaž, zdrave prehrane in zdravniške nege.
Sorrentinov film se loteva življenjskih vprašanj, kot so odnos s spominom in preteklostjo, odnos z otroki ter zavračanje občutka, da čas neizprosno beži in da je temu nemogoče nasprotovati.
Scenarij, ki ga je tokrat napisal sam režiser, se opira na čudovito in skoraj manieristično sliko in podobo, ki gledalca res ne moreta pustiti ravnodušnega, a postaneta večkrat sama sebi namen. Prepletanje glasbe in stilistično neoporečnih, zelo prefinjenih kadrov, na katere nas je Sorrentino že zdavnaj navadil in nas od nekdaj navdušujejo, pa žal ne zadostujejo, da bi se sporočilo filma dotaknilo tudi gledalčevih čustev.

Youth (Mladost - La giovinezza)
Italija, Francija, Velika Britanija, Švica 2015
Režija: Paolo Sorrentino
Igrajo: Michael Caine, Jane Fonda, Rachel Weisz, Harvey Keitel, Paul Dano 

 

eXTReMe Tracker