Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karakorum ski 2015 - odhod

V nedeljo, 28. junija, odhajajo v Pakistan: Davo Karničar, Ludvik Golob, Franc Tertinek, Rok Dečman, Boris Repnik in Jaka Petruša.



Skupni cilj te odprave Planinske zveze Slovenije je vzpon na Gašerbrum I ali II, Davo Karničar pa namerava še smučati z enega od osemtisočakov
.

Z njim smo se pogovarjali pred odhodom.

S kakšnimi cilji se odpravljate v Karakorum?
Vsem članom odprave je osnovni cilj pristopiti na enega od vrhov – Gašerbrum I ali II. Pristop na osemtisočaka nas v cilju združuje, moj osebni cilj pa je po toliko letih odmora v Himalaji videti sebe, kako suvereno funkcioniram v tej coni. Polno novosti se je napletlo glede opreme, ki jim moram začeti zaupati, zato bi rad uporabljal čim bolj sodobno, novo, lahko, toplo, pravo opremo. Če se po odpravi trdno odločim za K2, so pomembne tudi povezave v Pakistanu, saj bi rad videl, da bi v letu 2016 šlo skozi s čim manj ovirami.

Po kateri smeri se nameravate povzpeti na Gašerbrum in po kateri smučati z njega?
Seveda se pred odpravo pričakuje opredeliti se glede začrtanih smeri, a nam bodo glavno vodilo razmere na gori. Sicer navijam za Gašerburm I, res pa sta bila oba vrhova že velikokrat presmučana in preplezana. Zagotovo bomo izbrali smer, ki bo zagotavljala dovolj racionalen pristop in bo omogočala smučanje.

Gašerbrum I (levo) ali Gašerbrum II (desno)    

Prihodnje leto načrtujete smučarski spust s K2. Zakaj ste za pripravo izbrali Gašerbrum?
Res se govori o mojem triletnem projektu in da se vse cilja proti K2, a v tem trenutku želim svojo glavo naravnati, kot da K2 ne obstaja, in se osredotočiti na Gašerbrum, ki je navsezadnje zahteven osemtisočak, ki terja resnost in pozornost in ga ne morem jemati le kot treninga. Po končanem plezanju bom zagotovo šel do baznega tabora pod K2 in pregledal stvari, ki me bodo zanimale – tako bi rad ustvaril pravi stik z goro, da vse postane čim bolj domače, del mene.

Imajo drugi člani odprave že izkušnje z osemtisočakom?
V okviru uspešne koroške odprave se je na Broad Peak povzpel Ludvik Golob, preostali pa imajo izkušnje z višino med šest in sedem tisoč, a njihovo lakoto po osemtisočaku vidim zelo pozitivno.

Kako ste izbrali ekipo za odpravo?
Ko govorim s fanti, si domišljam – in malo verjamem, da imam pravi občutek –, da imajo res veliko željo doseči osemtisočak, hkrati pa se zavedajo, da je treba za to delati, tako zbirati finance doma kot delati na gori. Kolikor sem jih poznal, imajo srčno željo in so veseli priložnosti splezati na osem tisoč. Se mi pa zdi škoda, ker imamo v Sloveniji veliko mladih, strašansko dobrih plezalcev, ki v takih odpravah ne uvidijo izjemne priložnosti sebe v dokaj varnih okoliščinah preizkusiti, kako funkcioniraš na osem tisoč metrih. Upam, da uspem koga od zvenečih imen slovenske alpinistične mladeži navdušiti za K2 prihodnje leto.

Davo Karničar, Ludvik Golob in Boris Repnik   

Davo Karničar (AO Jezersko) se je leta 1993 že poskusil povzpeti na K2 in je dosegel ramo gore na višini 7950 m. Leta 1995 sta skupaj z bratom Drejcem Karničarjem kot prva Slovenca dosegla vrh Anapurne in opravila prvi neprekinjeni smučarski spust s tega osemtisočaka. Leta 2000 je postal prvi zemljan, ki mu je uspel nepretrgan spust z vrha Everesta do baznega tabora, ter leta 2006 po smučanju z Mt. Winsona, najvišjega vrha Antarktike, prvi človek, ki je uspešno presmučal vse najvišje vrhove sedmih celin.

Ludvik Golob (AK Ravne na Koroškem in Koroški alpinistični klub) je kot član odprave Koroška 8000 leta 2012 osvojil Broad Peak (8051 m), še prej pa sodeloval na več odpravah – na Šišo Pangmo, Gašerbrum I, v Bolivijo, Peru, na Kilimandžaro.

Boris Repnik (AK Slovenj Gradec) se je v okviru več alpinističnih odprav povzpel na Elbrus (2014 in 2009), Aconcaguo (2011), Ama Dablam in Island Peak (oba 2013).

Rok Dečman, Franc Tertinek in Jaka Petruša  

Rok Dečman (AO PD Celje Matica) je sodeloval na odpravah na Daulagiri VII (2005), v Ekvador (osvojitev najvišjega vrha Chimborazo, 2009), na Denali (2012) in Lofotsko otočje (osvojenih več vrhov, 2013).

Franc Tertinek (AK Ravne na Koroškem) je leta 2005 kot član tržiške odprave v Kirgizijo osvojil sedemtisočak Pik Lenin.

Jaka Petruša (Obalni AK) je leta 2014 kot član odprave na Chulu osvojil vzhodni vrh, vzpon na zahodni vrh so preprečili slabi vremenski pogoji.

Srečno!

Manca Čujež 
Vir: PZS.si  

26.06.2015 09.30

 
 


  26.06.2015

KARAKORAM SKI – GASHERBRUM 2015
Proti gorski skupini Gašerbrumov v pakistanskem Karakoramu se konec junija odpravlja skupina šestih alpinistov iz različnih koncev Slovenije. Med drugimi sta tudi dva člana AK Ravne na Koroškem.
Odpravo sestavljajo: Davo Karničar (vodja), Franc Tertinek (AK RAVNE), Ludvik Golob – Iki (AK RAVNE), Rok Dečman, Boris Repnik in Jaka Petruša.
Cilj vseh je enak, stopiti na vrh 8068 m visokega Gasherbruma I.
Z največjimi ambicijami odhaja na pot Davo Karničar. Popolni uspeh zanj bi bil smučanje z vrha.
Obisk Karakorama pomeni mnogo več kot le osvojeni vrh, izkušnje z najvišjih gora so za mlajše člane neprecenljive. Davu pa po Gašebrum potrditev pred odpravo na Chogori bolj znan kot K2, 8611 m v letu 2016. 


  26.06.2015
Odprava Karakorum ski – Gašerbrum 2015
V nedeljo odhaja na pot odprava Karakorum ski - Gašerbrum 2015, katere član je tudi naš Jaka.
Jaka, želimo ti srečno pot in uspešno odpravo.
Držimo pesti!!!
 

1 komentarjev na članku "Karakorum ski 2015 - odhod"

Franci Savenc,

Na prošnjo Mance Čujež popravil AO Slovenj Gradec v besedilu in nadomestil "slikco"

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti