Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

O slovenskem alpinizmu

bo 15. septembra letos izšla knjiga kanadske publicistke in pisateljice Bernadette McDonald Alpine Warriors


Za tem naslovom se ne skriva samo pripoved o zgodovini, uspehih in tragičnih dogodkih slovenskega alpinizma, temveč avtorica opisuje tudi družbeno-politične razmere v Titovi Jugoslaviji, v katerih se je razvijal slovenski alpinizem. Enak pristop je McDonaldova uporabila tudi v knjigi o zlati dobi poljskega alpinizma Freedom Climbers, ki bo v slovenskem prevodu prav tako jeseni izšla pri založbi Sidarta.

McDonaldova je zainteresirani slovenski javnosti poznana po biografiji o Tomažu Humarju ...
O njej imamo že več objav: Bernadette McDonald ... več >  

V nadaljevanju so na predstavitveni strani med drugimi podali mnenje:

Andy Cave, britanski alpinist in avtor čudovite knjige Learning to Breathe, ki je zapisal: Bernadette McDonald na podlagi podrobne raziskave vešče podaja imeniten vpogled v relativno neznan svet slovenskega alpinizma – v motive, filozofijo in veščine teh pionirskih alpinistov. Alpine Warriors je potovanje v zgodovino in kulturo same Slovenije in pomembnost gora za nacionalno mentaliteto.
Carlos Carsolio, mehiški alpinist in udeleženec nekaj naših himalajskih odprav: Obširna in temeljita raziskava v tej knjigi nas spominja na alpinistične tehnike obleganja gore; pisanje in mojstrsko raziskovanje človekovih motivov je tako elegantno kot alpski stil. Bernadette McDonald nam kaže način poti na goro, ki stoji na ramenih velikanov.
Reinhold Messner: Nobenega dvoma ni, da je moderni alpinizem britanska, vendar tudi srednjeevropska iznajdba. Nenazadnje, za Poljaki so slovenski alpinisti popeljali tradicionalni alpinizem korak naprej.

Več jih je na predstavitveni strani Rocky Mountain Books >

  ...06.2015

Amazon.com: Alpine Warriors
Hardcover – November 10, 2015
by Bernadette McDonald

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti