Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nesreča avstrijskih gorskih reševalcev

Na kresni dan jih je zasul pršni snežni plaz na območju Großglocknerja (Velikega Kleka)

Na območju Velikega Kleka, natančneje blizu koče Oberwalderhütte na višini okrog 2800 metrov se je v nedeljo popoldne nad koroškimi gorskimi reševalci, ki so imeli tam redno reševalno vajo, sprožil kložasti snežni plaz širine okrog sto metrov in popolnoma zasul štiri ljudi ter enega delno. Slednji se je uspel izkopati sam ter pomagal dvema drugima, za 41-letnega vodjo reševanja in 24-letnega udeleženca pa je bil plaz usoden.

Kljub le do 20 centimetrov novega snega se je še enkrat več pokazalo, kako nevaren dejavnik za krajevno večje nanose snega in nastanek klož je veter. Sodeč po fotografiji je v zadnjih dneh na to območje »pometel« precej snega z višje ležečega, sicer položnega dela bližnje gore. Okrog 17. ure se je sprožil najprej le manjši plaz, ki pa je kmalu zatem prerasel v večjega.

Opomba M.P.: tudi znanega vzhodnotirolskega alpinista Thomasa Oberwalderja, po katerem se imenuje bližnja koča, je marca 1906 zasul pršni snežni plaz na območja današnje razgledne ploščadi/Franz-Jospehs-Höhe!

Pripravil: Miha Pavšek

Kaerntenorfat: Zwei Tote bei Lawinenabgang

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti