Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Planinci povezujejo

Primorski dnevnik: Množičen shod članov slovenskih planinskih društev

V kulturnem in športnem središču Danica na Vrhu je bilo v nedeljo živo in prijetno. Člani slovenskih planinskih društev iz naše dežele, z jeseniškega območja, iz Koroške in obmejnih krajev v Sloveniji so se zbrali na 44. srečanju, tokrat v priredbi Slovenskega planinskega društva Gorica (SPDG).
Sredi dopoldneva so se odpravili na dva vodena pohoda. Večina udeležencev se je odločila za nekoliko daljšo varianto, za obisk Debele griže in tamkajšnjega muzeja. Ob vrnitvi so obiskali še vinsko klet Rubijski grad na Gornjem Vrhu, kjer jih je prijazno sprejela Nataša Černič in vsem ponudila pokušino odlične kapljice. Udeleženci pohoda na Brestovec - vodil ga je Matjjaž Klemse - so se seznanili z razgibano zgodovino območja, ki se začenja kakšno tisočletje pred našim štetjem, in se ob vračanju ustavili pri jamarskem domu Kraških krtov in bili deležni toplega sprejema. Popoldne se je dogajanje nadaljevalo v centru Danica, kjer so prireditelji ob pomoči in sodelovanju društva Danica in Gospodarske zadruge Brajda Vrh poskrbeli, da tistih nekaj kapelj ni moglo ogroziti in tudi ni ogrozilo prijetnega druženja. Krajša ploha, ki je udeležence obeh pohodov le opozorila, je sicer naznanjala poslabšanje vremena, predvsem pa prijetno ohladila ozračje. Za uvod in glasbeno kuliso so poskrbeli člani pihalnega orkestra Jesenice - Kranjska Gora, zvesti spremljevalci in sooblikovalci vseh dosedanjih planinskih srečanj, ki nadaljujejo dragoceno dejavnost in » izročilo znane godbe jeseniških železarjev. S planinsko himno O Triglav moj dom v izvedbi vokalne skupine Sraka pod vodstvom Patricka Quaggiata se je začel krajši kulturni spored. Pevci so v nadaljevanju zapeli še splet treh pesmi. Dobrodošlico udeležencem je izrekel predsednik SPDG Mitja Morgut, ki je posebej poudaril, da so za kraj srečanja v letu, ko vsi hitijo s proslavljanjem stoletnice vstopa Italije v vojno, zavestno izbrali Vrh, »ker kot planinci želimo pokazati in opozoriti na grozote in nesmisel vojne«, ki je posebej prizadela te kraje in naše ljudi in tu pustila še danes vidne sledove. Udeležence je nagovorila tudi sovodenjska županja Alenka Florenin in naglasila dragoceno vlogo, ki jo opravljajo planinska društva, posebej tista v zamejstvu.

Podpredsednica Združenja slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI) Loredana Prinčič je pozdravila pobudo v imenu organizacije, ki skuša v največji meri prisluhniti in podpreti prizadevanja, ki imajo kot cilj utrjevanje prijateljstva in sodelovanja ter povezovanja preko (nekdanjih) meja. Podpredsednik Planinske zveze Slovenije (PZS) Miro Eržen je ob pohvali za skrbno pripravo srečanja, ki je nastalo in se razvijalo v bistveno drugačnih časih, naglasil potrebo po pomladitvi in osvežitvi ter uskladitvi. Generacijsko krizo je opaziti tudi na drugih področjih planinske dejavnosti tudi na mednarodni oz. meddeželni ravni. Kako vsebinsko in organizacijsko osvežiti pobudo se bodo dogovorili na jesenskem srečanju predstavnikov društev, ki sodelujejo pri organizaciji in PZS. Tako kakor običajno so uradni del srečanja sklenili predstavniki vseh sodelujočih planinskih društev. Izrečeno je bilo tudi povabilo na 45. srečanje, ki bo prihodnje leto v Terski dolini v organizaciji Planinske družine Benečije.
Prijetno druženje seje nadaljevalo ob zvokih pihalnega orkestra, ob koncu pa so se zaslišali še poskočni zvoki harmonik. Številni udeleženci so si z zanimanjem ogledali dokumentarno razstavo o Vrhu med prvo svetovno vojno, ki so jo v četrtek odprli v bližnji dvorani centra Danica. Predstavili pa sta se tudi mladi podjetnici Sara Devetak in Nataša Černič. Vlogo napovedovalke in povezovalke je odlično izpeljala Viljena Devetak.
Naj povemo še, da je SPDG v sodelovanju z Gospodarsko zadrugo Brajda
prav pred kratkim izdalo trijezično zgibanko velikega formata Doberdobski kras z zemljevidom, navedbo zanimivosti in gostinske ponudbe. Prejeli so jo vsi udeleženci nedeljskega srečanja, izvedbo katerega so gmotno podprli ZSŠDI, Zadružna banka Doberdob in Sovodnje ter Čedajska banka.

 16.06.2015

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti