Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skupščina BMU

PZS - Bojan Rotovnik: V soboto, 30. maja, je bila v mestu Pleven na severu Bolgarije v organizaciji Bolgarske planinsko-turistične organizacije (letos praznujejo 120-letnico delovanja)

... redna letna skupščine Združenja planinskih organizacij Balkana (Balkan mountaineering organization - BMU).

Prisotni so bili predstavniki planinskih zvez iz Bolgarije, Turčije, Makedonije, Albanije, Črne Gore, Srbije, BiH in Slovenije, opravičeno odsotni pa predstavniki Hrvaške in Grčije.

Po potrditvi zapisnika preteklega sestanka je bila podana informacija o izvajanju projekta »10 vrhov BMU,« ki ga vodi Bolgarska planinsko-turistična organizacija. Izdana bo posebna knjižica, kjer bo po en vrh iz vseh držav, članic BMU. Posameznikom, ki bodo zbrali vse žige, bo nacionalna zveza podelila spominsko značko. Knjižice bodo po izdaji na voljo tudi v planinski trgovini PZS.

Planinska zveza Makedonije je predstavila tabor za mladinske voditelje, ki bo od 19. do 23. avgusta v Makedoniji. Udeležba največ treh predstavnikov iz posamezne države je brezplačna, udeleženci morajo zagotovi kritje potnih stroškov. (Razpis za naše je že objavljen.)

PZS je na skupščini predstavila dve vsebini. Prva je bila informacija o izvajanju projekta planinskih koč na spletnem zemljevidu, kjer je bil podan tudi poziv vsem planinskih zvezam, ki še nimajo objavljenega logotipa Mountain-huts.net na njihovih spletnih straneh, da to čim prej uredijo, hkrati pa v interne medije vključijo promocijo te spletne strani. Vsaka zveza, ki ima tudi planinske koče, je določila svojega urednika podatkov na spletni strani in je tudi odgovorna za pravilnost in celovitost podatkov.

Skupaj s Planinsko zvezo Srbije smo predstavili tudi potek priprav na začetek izvajanja mednarodnih planinskih orientacijskih tekmovanj. Sprejet je bil sklep, da bodo ta tekmovanja pod okriljem BMU, da bo to ekipno tekmovanje in da se na to tekmovanje ekipe uvrščajo samo preko nacionalnih tekmovanj.
Prvo tovrstno tekmovanje bo jeseni 2016 organizirala PZS, leta 2017 Planinska zveza Srbije in leta 2018 Planinska zveza BiH. Pravila bodo pripravljena in potrjena s strani izvršnega odbora BMU do konca leta 2015, iz Slovenije pa se bodo na to tekmo uvrstile najboljše ekipe iz SPOT.

Predstavnik Planinske zveze Turčije je predstavil potek zimskega vzpona BMU na Ararat, kjer zaradi zelo slabega vremena vzpon na sam vrh ni bil možen. Vzpona se je udeležilo 39 planincev iz petih različnih držav. V letu 2016 bo v organizaciji BMU vzpon na Kilimanjaro, najvišji vrh Afrike.

Sekretar BMU je pripravil in predstavil opis zgodovine BMU kot organizacije, ki v neformalni obliki obstaja od leta 2003, v formalni obliki pa od 2010. PZS je bila v vlogi opazovalke od leta 2011, od leta 2013 pa je polnopravna članica. Članice BMU so planinske zveze iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Črne Gore, Grčije, Hrvaške, Makedonije, Srbije, Slovenije in Turčije.

Skupščina je bila tudi volilna, saj se je iztekel mandat vseh organov BMU. Za novo štiriletno obdobje so bili izvoljeni: predsednik Jovica Ugrinovski (Makedonija), sekretar Mirko Detiček (Srbija) ter člani izvršnega odbora Alaattin Karaca (Turčija), Alexey Stoev (Bolgarija) in Bojan Rotovnik (Slovenija). Poleg tega so bili izvoljeni tudi člani nadzornega odbora BMU in člani uredniškega odbora BMU magazina.

Na skupščino je bil povabljen tudi podpredsednik Evropske popotniške zveze (European Ramblers Association – ERA), saj ta organizacija v sodelovanju z nacionalnimi zvezami vzpostavlja evropske pešpoti tudi na področju Balkana. Ker se skupščine ni mogel udeležiti, je bila izvedena kratka predstavitev ERA, njihovih osrednjih prireditev ter trenutni status vzpostavljanja evropskih pešpoti na področju Balkana.

V zaključku sestanka je bil predstavljen tudi Planinski geografsko-informacijski sistem PZS kot ideja za razširitev tega projekta na področje celotnega Balkana. Idejo bo preučil izvršni odbor BMU in pripravil predloge za naslednjo skupščino BMU, ki bo 28. maja 2016 v Srbiji.

Bojan Rotovnik 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti