Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Letna skupščina

GRZS - Danilo Škerbinek: ... avstrijskega Kuratorija za varnost v gorah, ki je bila 8. junija v Innsbrucu.

Zavedajoč se svoje vloge kot pristojni center za razizkovanje gorskih nesreč, mesto, kjer se srečujejo organizacije ter inštitucije, ki delujejo na področju gora in istočasno ustanova, ki od vsakega na gori zahteva lastno odgovornost za njegovo početje, je osrednjo temo skupščine posvetila strokovnemu pogovoru o preteklih nesrečah. V tem pogovoru je sodelovalo več poročevalcev (vselej so obravnave nesreče z zamikom enega leta). Beležijo 303 mrtve pri izvajanju športa ali dela v gorah. V zadnjih desetih letih so analizirali preko 70.000 nesreč v gorah (vzroki, posledice, spoznanja ) ter sporočila analiz objavili v časopisih, na TV, radiu ter v svojem zborniku »varnost v gorah«.
Ni nepomembno obvestilo, da se je reševalno delo olajšalo z možnostjo geolociranja mesta nesreče ter novostmi v reševalni tehniki.

V svojem gradivu navajajo:
• Napake v gorah se dogode zato, da se iz njih kaj naučimo - opozarjanje le z dvignjenim kazalec koristi malo, utemeljena analiza pa da zelo veliko!
• Analize nesreč v gorah nudijo edinstveno priliko, da se učimo iz napak , ki so jih za nas storili drugi. Samo kdor se z njimi sooči, bo prejel prave napotke, kako preprečevati nesreč.

Vsako leto izberejo eno ali dve dejavnosti v gorah, ki z velikim številom nesreč opozarjata nase oz. na potrebo po poglobljeni analizi. V preteklem letu je poglobljene analize bilo deležno gibanje po zelo zahtevnih poteh (feratah) in turno smučanje.
Tako je n.pr. bilo 332 hodcev po feratah (7% jih je sodelovanje odbilo) anketiranih na terenu. Povedati so n.pr morali, kakšno usposabljanje za to dejavnost so opravili, starost, pokazati opremo, ki jo uporabljajo, spregovoriti o morebitnih težavah pri tej dejavnosti,..80 % jih je izjavilo, da je padec pri gibanju na feratah nevarnejši kot pri športnem plezanju, 90 % jih je uporabljalo predpisani varovalni komplet ter sedež ali komplet, sedež in pas ter dejansko vsi čelado. Porazno je, da kar 40 % anketiranih ni bilo seznanjenih z tehniko ter pravili za gibanje po feratah (podatki so v zborniku). Pripravili so priročnik za gibanje po feratah.
532 anketiranih smučarjev je bilo n.pr. povprašanih o usposobljenosti, o opremljenosti, o vežbanju rokovanja z plazno žolno, o vodilu pri izbiri cilja, o fizični pripravljenosti,..(podatki so v zborniku).
V pripravi so razizkave težav z srcem pri različnih aktivnostih v gorah in razizkave vzrokov ter posledice spotikov (tudi pri nas najpogostejši vzrok za nesreče).
Od 15. do 16. novembra lani so organizirali že tradicionalno prireditev »Varnost v gorah«, ki se jo je udeležilo okoli 12.000 obiskovalcev. Strokovna predavanja so potekala vzporedno v treh predavalnicah, 167 proizvajalcev opreme ter njihovih zastopnikov je predstavljalo nove športne izdelke.
Letos bo ta prireditev 7. In 8. novembra, strokovna predavanja pa 7. novembra.

V slučaju, da bi imela GRZS interes objaviti katerega od strokovnih sestavkov, ki nas zanimajo, nam to radi omogočijo vključno z pripadajočimi ponazorili (diagrami, tabele, fotografije itd). V takem primeru je treba Kuratorij za vsako gradivo posebej zaprositi za dovoljenje za prevod. Vidna mora biti navedba avtorstva. Iz pogovora s predsednikom prof. dr. Gablom sklepam, da avtorskih pravic ne bi bilo treba plačati ali pa morda minimalno (odvisno od stališča avtorja). Prisotnosti oz. sodelovanja predstavnikov GRZS na njihovih dogodkih so vedno veseli, kar so v razpravi nekaj krat izpostavili
V deset točk obsegajočem dnevnem redu je bila pozornost namenjena tudi obravnavi predloga novega statuta Kuratorija. Želijo, da bo novi statut nudil možnost skromnejšega organiziranja, enostavnajše delovanje, od strokovni h svetovalni h organov bo zahtreval večjo odgovornost, jasnejša bo vloga ter odgovornost članov, ki zastopajo organizacije od individualnih članov kuratorija, itd.

Zapisal: Škerbinek Danilo

08.06.2015


  ...06.2015

Zwischenbilanz Wintersaison 2014/15 (PDF, 391 kB)

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti