Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Strokovnjaki

Sveta Evrope v Triglavskem narodnem parku


Skupina ekspertov za invazivne tujerodne vrste, ki deluje v okviru Bernske konvencije za ohranitev evropskega rastlinstva in živalstva, je na delovnem srečanju v informacijskem središču Triglavskega narodnega parka v Trenti od 4. do 6. junija 2015 obravnavala aktualno problematiko s tega področja. Poleg izmenjave mnenj in izkušenj o zgodnjem odkrivanju, spremljanju in odstranjevanju oz. omejevanju širjenja invazivnih vrst, so udeleženci pripravljali predloge za usklajevanje ukrepov za izvajanje Bernske konvencije z drugimi mednarodnimi predpisi, zlasti evropsko uredbo o invazivnih vrstah.

Vlogo Triglavskega narodnega parka na tem področju in hkrati tudi vrednote parka so udeleženci spoznavali na ekskurziji od Martuljka, Peričnika, Radovne do Bleda. Udeleženci so pohvalili dobro organizacijo in spodbudno vzdušje, ki sta pripomogla k dobremu rezultatu te mednarodne delavnice.

K odločitvi, da je bila delavnica organizirana v Sloveniji ni botrovalo le dejstvo, da je to skupino strokovnjakov Slovenija vodila zadnji dve leti, ampak tudi, da je Triglavski narodni park eden od 73 evropskih zavarovanih območij, ki se ponaša z Evropsko diplomo Sveta Evrope. Priznanje velja za 'Oskarja' evropskih zavarovanih območij, saj ga Svet ministrov Sveta Evrope podeljuje po posebnem postopku zavarovanim območjem, ki so evropskega pomena in zgledno upravljani. Priznanje je časovno omejeno in se upravičenost nosilstva redno preverja.

  12.06.2015

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Strokovnjaki "

Vid Pogačnik,

Strokovnjaki, mene pa zanima, če evropska uredba o invazivnih vrstah med te uvršča tudi homo sapiensa. Ta vrsta je namreč zelo invazivna. Zlasti v gorah, kjer z buldožerji rije vedno nove ceste in gradi vedno nove gostilne.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti