Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gorski reševalci gredo v soboto na Krvavec

Slovenske novice - Špela Ankele: Konec tedna pripravljajo tradicionalni dan planinskih doživetij

KRANJ Tudi zato da bi ob začetku planinske sezone obiskovalce gora spomnili na to, kako zelo pomembna je vama pot v gore, pripravlja Planinska zveza Slovenije v soboto dan, namenjen planinskim doživetjem. Na Krvavcu bo dovolj prostora za najmlajše in tudi za gorske kolesarje, ki jim bodo predstavili krožno pot. Pohodnikom bodo namenili tri vodene izlete, ko se bo zvečerilo, pa bodo na svoj račun prišli še ljubitelji umetnosti, saj zanje pod zvezdami pripravljajo projekcijo dveh filmov, ki v ospredje postavljata slovenske gore. Verjetno najbolj atraktivni del se bo začel ob 13. uri, ko bodo kranjski gorski reševalci prikazali, kako spretno opravijo reševanje s sedežnice.

Kot rečeno se bodo na Krvavcu osredotočili predvsem na varno hojo v gore. Ob tem je Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije, že v začetku tedna poudaril, da je zlato pravilo varnosti tesno povezano s pravilno izbiro obutve. Tistim, ki se to poletje odpravljajo osvajat tuje vrhove, je toplo položil na srce, naj poskrbijo za zavarovanje, preden se odpravijo čez mejo.

V slovenskih gorah, ki jih vsako leto obišče več obiskovalcev, se sicer zgodi med 350 in 400 nesreč na leto. Pri slabi polovici se poškodovancem naproti odpravijo s helikopterjem, ki se zaradi nesreč v gorah z Brnika odlepi približno 170-krat na leto. Med tistimi, ki so največkrat poleteli na pomoč, je verjetno Robert Kralj. Policist letalske enote, gorski reševalec in inštruktor letalskega reševanja je poudaril, da gorniki marsikdaj ne ravnajo ustrezno, ko nad seboj opazijo helikopter: »Ta se je v gore bržčas odpravil zaradi klica na pomoč. Če pomoči ne potrebujemo, posadke ne pozdravljamo z mahanjem. Tisti, ki pomoč potrebujejo, naj posadko v helikopterju nase opozorijo z vzdignjenima obema rokama v obliki črke Y, kar simbolizira YES.«

Če smo v gorah priča nesreči, je treba poklicati številko 112, je še podčrtal Robert Kralj: »Dežurni na tej številki bo organiziral reševanje. V preteklosti se je že zgodilo, da so pohodniki ob gorskih nesrečah obveščali domače, prijatelje in znance, s čimer se je čas reševanja zgolj podaljšal, in ne skrajšal.« Prav tako je morebitnim pričam gorskih nesreč svetoval, da je treba za poškodovanega čim prej poskrbeti - bodisi z dajanjem prve pomoči ali pa s tem, da poškodovanega zaščitijo pred kamenjem, mrazom ali soncem. »Ko pride helikopter, ostanite na svojem mestu in počakajte, da opravimo svoje delo,« je dejal Kralj in naključnim mimoidočim planincem prijazno odsvetoval fotografiranje reševanj in to, da pasejo firbce.

Špela Ankele

 

11.06.2015
< Slovenske novice, stran 10
 

Slovenske novice, 11. junij 2015, str. 16


 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti