Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Spletni Plezalni trener

Aplikacijo za vodenje plezalne vadbe je razvil in ponudil v brezplačno uporabo David Debeljak – Dave.

Nekaj zgodovine

Beleženje (športno)plezalnih vzponov s pomočjo spletnih aplikacij ima v Sloveniji in po svetu že dolgo tradicijo. Pri nas se je konec leta 2000 začelo s stranjo plezanje.info, ki je bila namenjena predvsem prodlogom ocen slovenskih športnoplezalnih smeri. Obstajala je do 2006, ko se je združila s plezanje.net Ivana Pepelnjaka. Ta je v svoji začetni različici ponudila predvsem plezalni dnevnik, v katerega so uporabniki lahko zabeležili vzpone v slovenskih, kasneje pa tudi v mnogih tujih plezališčih. Obsežna baza smeri in plezališč še vedno raste in jo je možno uporabiti tudi v Plezalnem trenerju.

Med tujimi stranmi je med Slovenci zelo priljubljena 8a.nu. Čeprav po svojih funkcijah (vnos in komentarji vzponov, predlogi ocen ipd.) ni nič posebnega, je popularnost pridobila z nacionalno "rang lestvico" najpomembnejših vzponov v zadnjih dneh, nekaj pa tudi z plezalnimi novicami, ki jih obiskovalci lahko komentirajo. Novejša, tehnično in funkcionalno naprednejša je UKC logbook, ki poleg beleženja (športnih, balvanskih, "trad" in zimskih) vzponov nudi tudi beleženje in osnovno analizo drugih oblik "suhega" treninga plezalcev.

Plezalni trener

Zadnja v nizu slovenskih strani (aplikacij) je Plezalni trener, ki ga je razvil David Debeljak. Aplikacija je pridružena "teoretična utemeljitev" v obliki diplomskega dela, ki ga je David pred dnevi uspešno zagovarjal na visokošolskem trenerskem študiju na Fakulteti za šport v Ljubljani. Aplikacija je na nivoju podatkov o smereh povezana s plezanje.net in 8a.nu.
Že ime aplikacije nakazuje ambicijo preseči funkcionalnost obstoječih spletnih strani, t.j. ponuditi celostno podporo plezalnim trenerjem (in plezalcem, ki vadijo brez trenerja) pri vodenju vadbe.

Stran je prosto dostopna na http://trener.podsteno.si, pred uporabo pa je potrebna registracija, ki onemogoča "ekshibicionizem in voajerizem", ki ga (opcijsko) praviloma omogočajo druge strani. Stran je pregledno razdeljena v tri module: Načrtovanje (Slika 1), Opravljen trening (Slika 2) in Analiza (Slika 3, Slika 4).

Uporabniški vmesnik zahteva nekaj poskušanja, ampak ko se ga navadimo, vse poteka dokaj hitro. Dobrodošle so tudi nazorne grafične predstavitve, ki so na voljo na večini strani.

Zlasti pri možnosti načrtovanja in podrobne analize (vključno s primerjavo načrtovane in izvedene vadbe) stran močno presega obstoječe plezalne strani. Kot taka bo stran verjetno naletela na odziv predvsem pri resnejših plezalcih in njihovih trenerjih, ki bodo želeli sistematično načrtovati in izvajati vadbo in s tem razumeti, kako različne vsebine, količine in metode vadbe vplivajo na njihovo plezalsko formo.

Pogovor z avtorjem

David, najprej čestitke za (z odliko opravljeno!) diplomo. Gotovo je netipična, saj poleg običajnega, monografskega dela, kjer si predstavil teoretične osnove, pravzaprav pomembnejši del predstavlja sama aplikacija. Koliko časa ti je vzel njen razvoj?

Pri izdelavi aplikacije Plezalni Trener sem združil svoje programersko znanje z informacijami in koncepti športnega treniranja, ki sem jih pridobil tekom študija na Fakulteti za šport, trenerskega dela in tudi lastne vadbe. Razvoj aplikacije je potekal več let in seveda še ni zaključen =).

Kako si sploh prišel na idejo, da razviješ svojo aplikacijo? Kaj je v njej posebnega, kar si pogrešal v obstoječih programih in spletnih aplikacijah, katere »konkurenčne« prednosti torej vidiš pred ostalo ponudbo za plezalce in športnike nasploh na tem »tržišču«?

Idejo za aplikacijo vodenja treninga sem dobil preko pogovora z različnimi plezalci in poskusom uporabe različnih neplezalnih aplikacij za vodenje vadbe ter pregledničnih tabel. Preglednične tabele zahtevajo veliko ročnega dela za vnos in obdelavo podatkov. Različne neplezalne aplikacije so premalo specifične za vodenje vadbe pri plezanju, saj ni vključenih različnih plezalnih metod in možnosti beleženja smeri in podrobnejše analize. Obstaja sicer kar nekaj plezalnih aplikaciji, ki pa so predvsem usmerjene v beleženje preplezanih smeri. Natančnejša analiza opravljenih treningov in preplezanih smeri v podobnih aplikacijah ni implementirana. Predvsem pa ni možnosti načrtovanja vadbe, kar je za sistematičen način vodenja vadbe še kako pomembno.

V aplikaciji sem skušal kar najbolj implementirati procese pri vodenju vadbe (Slika 5). Poseben poudarek sem namenil analizi vnesenih podatkov ter enostavnemu uporabniškemu vmesniku. Možno je vnesti tako preplezane smeri kot druge treninge (z opravljenimi metodami, količinami in intenzivnostmi). Seveda, lahko uporabnik uporablja le določen del (npr. ne uporablja modula načrtovanje) in povsem prilagodi metode vadbe, ki jih uporablja.

Namen aplikacije ni neposredno konkuriranje spletnim mestom z bazami smeri (npr. 8a.nu ali plezanje.net - z njimi celo sodelujemo), temveč želi biti orodje za celovito vodenje vadbe, ki je do uporabnika prijazno in od njega zahteva kar najmanj časa.

Dejstvo je, da sistematično vodenje vadbe plezanja zahteva nekaj več časa, kot le plezanje po občutku, vendar lahko z takim pristopom dosežemo večji napredek v krajšem času, predvsem pa zmanjšamo možnost poškodb in pretreniranosti. Tudi plezalec z malo trenerskega znanja lahko z ogledom analize vidi mnoge vzorce treninga, predvsem pa so podatki neprecenljivi pri morebitni konzultaciji s trenerjem.

Aplikacija je trenutno v preizkusni (beta) fazi. Kdo (bolj trenerji ali plezalci sami?) jo je do sedaj preizkušal in kakšne so bile povratne informacije? Kakšne so tvoje lastne izkušnje z uporabo?

Aplikacijo Plezalni Trener že nekaj let uporablja približno 30 uporabnikov, ki so s svojimi pripombami pomagali pri izboljšanju samega programa. Z vnosom podatkov, lahko preko analize enostavno vidimo različne vzorce v treningu, kar zelo pomaga pri usmerjanju vadbe. Aplikacija se je izkazala tudi kot uspešno v relaciji trener - športnik, kjer trener izdela načrt vadbe, športnik vnaša opravljeno vadbo, skupno je spremljanje analize.

Vidiš v aplikaciji kakšne pomanjkljivosti, ki bi jih rad odpravil? Imaš že kakšne načrte, kako bo razvoj aplikacije potekal v prihodnje? Morda razmišljaš tudi o kakšni komercialni ponudbi ali različici, s čimer bi si vsaj delno povrnil vloženi trud?

Dejstvo je, da razvoj še zdaleč ni zaključen. Nadaljnji razvoj vidim v izboljšanju modula za načrtovanje treninga, preko katerega bi si lahko plezalci in trenerji izmenjevali koncepte načrtov treninga. V stopnji razvoja je tudi del, ki bo preko različnih testov in vprašalnikov pomagal pri oceni stanja treniranosti. Visoko na spisku je tudi možnost uvoza in izvoza podatkov ter povezljivost z drugimi aplikacijami. Enkrat bo prišel na vrsto tudi prevod aplikacije v druge jezike in mednarodna uporaba. Vsekakor idej za nadaljnji razvoj ne bo zmanjkalo.
V svojem bistvu bo aplikacija vedno ostala brezplačna za uporabnika. Morda pa bo projekt enkrat imel tudi kakšno komercialno vrednost, predvsem v smislu trenerskega dela in potenciala v dovolj veliki bazi uporabnikov.

Slika 5: Koraki v procesu vodenja treninga pri športnem plezanju

Bojan Leskošek


Slika 1: Modul Načrtovanje (Letni načrt po mikrociklih)


Slika 2: Modul Opravljen trening


Slika 3: Modul Analiza (Trend preplezanih smeri)


Slika 4: Modul Analiza (Statistika treningov - plezališče)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

David Debeljak, za prijatelje Dave, r. 1981. Prihaja iz Žlebiča pri Ribnici. OŠ obiskoval v Ribnici, gimnazijo na Šolskem centru Ljubljana, študira eno leto Arheologije nato pa Fakulteto za šport v Ljubljani – visokošolski strokovni študij Športno treniranje. Pleza od 14. leta, začel v PK Ribnica, prvo leto predvsem športno plezanje, nato pa ga je močno potegnilo v alpinizem. Alpinistično šolo je opravljal na AO Rašica v Ljubljani. Inštruktor športnega plezanja je od 18. leta, alpinist od leta 2007. Nekaj let je bil kategoriziran športnik.

Prve trenerske izkušnje je dobil v PK Ribnica, bolj resno pa je začel z delom v okviru Društva za razvoj plezalne kulture. Nekaj let so gostovali na različnih stenah v Ljubljani in okolici, kjer je delal tako z odraslimi, kot tudi mladino. Že od ideje dalje sodeluje pri projektu Plezalnega centra Ljubljana, kjer tudi sedaj izvaja trenersko delo in je vodja postavljanja smeri.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46098

Novosti