Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Turista Vavpotiča Srečka so našli!

Slovenski dom: Kamnik, 10. julija.
Maturant gimnazije Srečko Vavpotič iz Kamnika se je dne 18. junija dopoldne napotil na oddih v Kamniške planine.

 

Obljubil je svoji stari materi ge. Ani Volk, pri kateri je bival, da se zanesljivo vrne domov že 19. junija med 10. in 12. uro dopoldne. Srečko ni držal dane obljube in ga ni bilo domov, kar je njegovo skrbno staro mamo pretreslo in jo je takoj obšla grozna slutnja, da se je njenemu vnuku sigurno moralo nekaj pripetiti. Čakala je še nekaj časa v upanju, da se vrne, a ker ga le ni bilo od nikoder, je zadevo šele 21. junija zvečer javila načelniku reševalne postaje SPD g. Koželju Maksu z milo prošnjo, naj pošlje ekspedicijo za njim.

Gospod Koželj je takoj ukrenil vse potrebno in odredil kar tri ekspedicije na reševalno delo; prvo pod Kalško goro čez Oklo na Krvavec, drugo preko Kokrškega sedla na Kalški greben in tretjo na Krvavec in Dolge njive. To pot so se reševalci izmučeni vrnili brez uspeha. Dogovorili so se, da nastopijo ponovno 25. junija in se razdele v naslednje smeri: prva ekspedicija naj bi odrinila na Kočno in Grintovec, druga čez Jermanco na Skuto in tretja pa pod vodstvom vodnika Mihe Plesnika iz Logarske doline, da pregleda vse ozemlje pod Kamniškim sedlom, Turško goro, Tur¬škim žlebom, Rinko in Skuto do Kamniškega sedla. Na žalost so se tudi to pot vse tri ekspedicije popolnoma izčrpane vrnile brez zaželjenega uspeha.

Dvorni lovec Kemperle Lojze je danes okrog 11 dopoldne telefonično obvestil tukajšnjo orožni¬ško postajo, da sta po naključju našla s svojim tovarišem Uršičem Francetom, ki je tudi dvorni lovec, razpadajoče truplo pogrešanega Srečka Vavpotiča.
Domneva se, da je zaradi goste in nepregledne megle zdrsel na Kalški gori, strmoglavil približno 60 metrov in obležal desno od tako zvane Kurje doline. Ker je to že blizu Žagane peči, ne bo stalo mnogo truda za prenos trupla v dolino.

Pokojni Srečko je bil zaradi svojega dobrega in mirnega značaja med tovariši silno priljubljen in je umevno, da ga bodo težko pogrešali. Pogreb mlade žrtve Kamniških planin bo v soboto popoldne ob 5 na farno pokopališče v Kamniku. Zaradi težke izgube izrekam o roditeljem in svojcem najiskrenejše sožalje.

Slovenski dom, 10. julij 1936

 11.07.1936

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti