Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

»Goliški plazovi«

   Železar

 

 26.06.1965

Jlib.si

 

sobota, 26. junij 1965, ob 17:03, Boris Štupar, ogledov: 950

Železar: Kulturno-prosvetno društvo na Planini pod Golico, ki od časa do časa uprizori kako manjše gledališko delo, se je lotilo doslej najzahtevnejše igre.

Za »Goliške plazove«, ki jih je napisal Slavko Savinšek z Jesenic in prikazujejo življenje Podgoličanov pred drugo svetovno vojno, so morali dobiti nad 50 igralcev in izdelati primerno sceno, kajti igro v sedmih dejanjih so uprizorili na prostem.

Prva uprizoritev Savinškove igre »Pod goliškimi plazovi« je bila v soboto zvečer. Zanj so izbrali zelo primeren prostor pod gasilskim domom. Domače delo, zaigrano s samimi domačini, je privabilo v soboto zvečer na Planino pod Golico poleg domačinov mnoge goste iz raznih krajev Slovenije, ki so organizirali izlet pod Golico s posebnimi avtobusi. Z zanimanjem so sledili dogodkom na odru. Ljudje, ki jim hribovska zemlja ni dajala dovolj kruha , so se delno preživljali s tihotapstvom, ki so ga nesmrtno preganjali takratni financarji.

Savinšek je z delom »Pod goliškimi plazovi« orisal nekatere gorenjske običaje, igralci pa so poskrbeli, da so igro zaigrali v pristnem rovtarskem dialektu. Več sto gledalcev je bilo s predstavo zadovoljnih, čeprav je bila zaigrana diletantsko, kajti navduševala sta originalnost in dejstvo, da je bil vključen v sodelovanje skoraj, sleherni prebivalec Planine pod Golico. S to predstavo je kulturno-prosvetno društvo na Planini pod Golico pokazalo izredno voljo, ki je pripomogla k lepemu uspehu. Z uprizarjanjem iger bo privabljalo v prelepe poljane pod Golico vedno več obiskovalcev in od predstave do predstave doprinašalo za razvoj turizma, ki je zadnja leta po zaslugi gostinstva na Planini pod Golico stagniral.

Železar, 26. junij 1965

eXTReMe Tracker