Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Aljažev stolp na Jesenicah

   Železar

 

 22.05.1965

Jlib.si

 

sobota, 22. maj 1965, ob 16:42, Boris Štupar, ogledov: 847

Železar: Pred 70. leti, 7. avgusta 1895, so ljubitelji in obiskovalci gora slovesno izročili namenu Aljažev stolp na vrhu Triglava.

Ime ima po župniku Jakobu Aljažu z Dovjega, ki si je zadal nalogo že leta 1887, da na Triglavu, našem najvišjem vrhu, postavi zaščitni stolp v dokaz, da je Triglav slovenski. To je bilo veliko slavje in pomembna zmaga slovenskega planinstva, š e istega leta so odprli tudi Vodnikovo kočo na Velem polju. Komaj leto dni pozneje pa je Jakob Aljaž dogradil tudi kočo vseh koč — Triglavski dom na Kredarici.

Planinski muzej na Jesenicah je s pomočjo in razumevanjem železarne izdelal lično maketo Vodnikove koče, v konstrukcijski delavnici pa so izdelali originalni Aljažev stolp, ki ga bodo postavili na zapadni strani terase jeseniške tržnice pod Mesarjevim travnikom. Okolje obstoječega spomenika in Aljaževega stolpa bo primerno uredilo domače turistično društvo v sodelovanju s hortikulturnim društvom. Aljažev stolp bo opremljen tudi s primernim žigom z napisom »Aljažev stolp vrh Triglava, 2864 m, Jesenice 1895 — 1965 — 580 m«. Slovesna otvoritev bo že v prihodnjih dneh.
Za okolja spomenika NOB in Aljaževega stolpa bo skrbel poseben čuvaj, v kolikor prebivalci na bomo sami sposobni čuvati lepotične nasade in redko planinsko cvetje, ki bo posajeno v alpinetumu okrog Aljaževega stolpa.

Železar, 22. maj 1965

eXTReMe Tracker