Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Hitrostni rekord na Matterhorn

Polet.si - Luka Štucin: Matterhorn je ikona med gorami, predvsem ko govorimo o vrhovih Evrope, saj se dviguje med Švico in Italijo, oblika gore pa je prepoznavna zaradi ostrih kotov in unikatne oblike ...

Tisti, ki svoje dni raje preživijo na kavču, prav tako poznajo ta vrh, saj krasi tudi ovitek švicarske čokoladne ploščice Toblerone.
Vrh je bil osvojen leta 1965, ko je Britanec Edward Whymper kot prvi stopil na vrh orjaka, a na poti navzdol s svojo ekspedicijo izgubil življenje. Severna in najtežja stran gore, je ostala neosvojena do leta 1931, takrat sta brata Franz in Toni Schmid prva preplezala neugodno mešanico ledu in skal, ki jih ponuja najzahtevnejša smer Matterhorna. Gora je v vsej svoji zgodovini vzela ogromno življenj, po nekaterih podatkih celo več kot 500, zato tudi velja za eno izmed treh najbolj tveganih smeri v Alpah.
Nevarnosti in zgodovini Matterhorna se je nekaj dni nazaj smejal v obraz švicarski alpinist Dani Arnold, ki je dosegel nov hitrostni rekord, severno steno je namreč preplezal v uri in 46 minutah, prejšnji rekord Uelija Stecka iz leta 2009 pa popravil za polnih 10 minut. Franz in Tonij Schmid sta za isto smer potrebovala več kot dva dni, a takrat so bili pogoji in predvsem oprema precej drugačni.
Kako je Daniju uspelo priti na vrh ikone med gorami, si oglejte v spodnjem videoposnetku.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

4 komentarjev na članku "Hitrostni rekord na Matterhorn"

Igor Pavlič,

Polet je resnično poden od vsebine, kot vse Delove priloge, razen Sobotne. Na srečo zdaj izhaja le še na 14 dni, pa nek Rekord, saj sploh ne vem več, zakaj gre. Kadar objavijo kaj v zvezi s hribi, imajo pa sploh skrajno nesrečo z izbiro avtorjev, saj je vse skupaj en sam dilentatizem. Naj na tem mestu omenim še nebuloze neke Nade dr. dr. Rotovnikove o prehrani. Leta smo brali, kako naj bi uživali neke ploščice, gele in ne vem še vse kakšne dodatke, zadnje čase pa je vse to postalo takorekok nesmiselno. Da se ni razšla s kakšnim poslovnim partnerjem? V Poletu so mi pa najboljvšeč razni testi superg, smuči in biciklov! Res se je težko odločiti! Kaj bi bilo šele z nahrbtniki, čutarami, da ne omenjam vezalk! Nikoli še nisem zasledil prispevka o smučarskih mažah. Kaj je res, da gre takorekoč za mazaštvo in čarovništvo?


Vid Pogačnik,

Uh! Pa tako se izogibam temu Poletu, sedaj sem se pa pomotoma kliknil v to sranje. Sta bila pač dva pira preveč. K sreči sem prebral besedilo, preden bi naredil še eno napako in kliknil na video.


Bojan Žolnir,

"Vrh je bil osvojen leta 1965, ko je Britanec Edward Whymper kot prvi stopil na vrh orjaka, a na poti navzdol s svojo ekspedicijo izgubil življenje."

Štucin bi se moral lotiti česa manj zahtevnega, kot pa je izmišljevanje alpinistične zgodovine. Še en dokaz, da lahko že vsak ***** piše članke in je celo plačan za to.


Jan Podgornik,

Igor govoriš o tem članku?

http://www.polet.si/maratonec/kaj-je-sportna-prehrana

Si ga sploh prebral. Daj ga še enkrat pa potem govori o nebulozah.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti