Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pred sto leti jih je vzela bela smrt

Primorske novice - Neva Blazetič: S sobotno slovesnostjo v Lepeni so se spomnili začetkov vojaških spopadov na soški fronti v zgornjem Posočju, poklonili so se vsem padlim in umrlim v neznosnih razmerah bojevanja v gorah.

Ob tej priložnosti so odkrili pomnik žrtvam plazov v božični noči leta 1915.

LEPENA > Člani Društva 1313 za ohranjanje spomina na prvo svetovno vojno so pred tremi leti po naključju naleteli na kroniko 2. domobranskega pehotnega regimenta iz Linza, ki se je bojeval v hribih nad Lepeno. V njej so našli tudi fotografije cerkvice, lesene plošče z vrezanim besedilom in pogrebne slovesnosti. S tem so prišli na sled nekdanjemu pomniku s kapelo pri Tonščevem tolmunu, ki so ga takratni vojaki linškega regimenta postavili po tragediji, ko je plaz na božični večer leta 1915 visoko v gori na koti 1776 pokopal 38 vojakov tega regimenta.

Na pobudo člana Miloša Domevščka so obnovili suhi zid, temelje nekdanje kapele in na novo naredili leseno obeležje s poslovilno pesmijo, ki jo je napisal praporščak Alfred Grohmann. Po vzoru originala je domačin Cvetko Gašperčič besedilo vrezal in vžgal v gotici. Opravili so 400 prostovoljnih ur. Tesno so sodelovali z društvom, ki v Linzu ohranja spomin na 2. domobranski regiment. Njegovi člani so se v velikem številu slovesnosti tudi udeležili.

“Po nekaterih podatkih naj bi umrlo celo 58 vojakov, 40 pa jih je bilo ranjenih. Mrtvih bi bilo še več, če jim ostali ne bi takoj priskočili na pomoč. Umrli so v noči, ko so upali na malo miru in so z nekaj priboljški prebirali pisma domačih. V tisti zimi je pod plazovi vsepovsod umrlo mnogo vojakov,“ je tragične dogodke in dogajanje na fronti nad Lepeno približal slavnostni govornik Vasja Klavora. Italijanski vojaki so zasedali vrhove, avstro ogrski hrabri borci so dolino branili s položajev nižje na pobočju.

Bovški župan Valter Mlekuž predlaga, da bi s čezmejnim sodelovanjem z Avstrijo zgradili še leseno kapelo.

Pri organizaciji dogodka so pomagali člani TD Soča Lepena, LTO Bovec in Fundacija Poti miru v Posočju. Soustvarjali so ga slovenska vojska, veterani vojne za osamosvojitev in zgodovinska društva iz Slovenije in Avstrije.

V četrtek se bodo natanko po sto letih s slovesnostjo spominjali poboja civilistov v vasi Idrsko, v nedeljo pa vabijo na spominsko mašo v drežniški cerkvi.

Neva Blazetič

  01.06.2015

Pomnik umrlim pod plazom dobiva nekdanjo podobo.
Foto: Neva Blazetič

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti