Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Silvester na pogradu

četrtek, 1. januar 2004, ob 00:00, Franci Savenc, ogledov: 1958

Gorenjski glas, 30.12.2003, Gorenjska pred novim letom, stran 5
Vse planinske koče, ki bodo odprte za Silvestrovo, bodo nabite do zadnjega pograda ali klopi v jedilnici.

Silvester na pogradu

Vse planinske koče, ki bodo odprte za Silvestrovo, bodo nabite do zadnjega pograda ali klopi v jedilnici.

Vsi tisti domovi in koče, ki so odprti za Silvestrovo, so nabito polni. Do zadnjega kotička ali do zadnjega pograda oziroma klopi v jedilnici. Kot pravi predsednik Planinske zveze Slovenije Franci Ekar, so »polni Krvavec, Kališče, Kriška gora, vršiški del, Kredarica pa sploh. Obiska je v gorah tudi pozimi vedno več.« Povečuje se število starejših, vedno več je instant planinstva, kar pomeni v enem dnevu gor in dol, razni Jakobi ali druge tekme posameznikov v stilu, kdo bo večkrat pri koči. Vse hitreje in vse višje. Ko obisk narašča, promet v kočah izginja, saj vsi vse s seboj prinesejo. Mar je potrebna v kočah rezervacija?

»Zaželeno je, da se obiskovalci prej po telefonu zanimajo, kakšno je vreme in kakšna je pot, ni pa potrebna rezervacija,« pravi gospodar najvišjega »hotela« na Kredarici Janko Rekar. »Še vedno so vsi, ki so prišli, prenočili in tudi za Silvestra bodo lahko. Najbolje pa je res poklicati, saj tako veš, kaj te čaka. Če bi se poleti domači planinci bolj zavedali, da je med tednom v gorah blažen mir, bi se morda bolj odločali za obisk gora med tednom in ne silili v neznosno gnečo ob vikendih. Že tri leta je kopno le junija, koče so odprte, obiska pa malo. Silvestrovanje na Kredarici je običajno zelo spontano, pride jih okoli sto, večinoma stalnih gostov. S seboj prinesejo smrekico, jo postavijo v jedilnico, okrasijo in ob polnoči se kakšna skupina zanesljivo poda na vrh. Če je sneg, nekateri pridejo tudi s smučmi. Najbolj varna je pot skozi Krmo, ob sneženju pa je velika nevarnost plazov.«

Oskrbniki koč razmišljajo, da bi za Silvestrovo odprli še kakšno kočo, morda pri sedmerih jezerih, vendar je v visokogorju to lahko zelo tvegano, razen tega pa je z zapiranjem in odpiranjem koče veliko dela. Kočo je namreč treba ogreti, nato pa spet vse spraviti v varno »zimovanje«. Se ne splača.

D.S.

eXTReMe Tracker