Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nad 200 let staro znamenje

Slovenski dom: Ob slikoviti, novo zgrajeni poti v Kamniško Bistrico stoji na ostrem ovinku nad Galerijami staro znamenje, kateremu pripisujejo neko čudežno moč.

Še preje pa je stalo ob pešpoti v sredini med Kamniško Bistrico in Stranjami. Postavili so ga l. 1729. okoliški drvarji in lovci, ki so se ob hudih stiskah in nadlogah zatekli pod njegovo varstvo.
Zakaj so to znamenje postavili, se natančno ne ve, pač pa krožijo med ljudstvom različne govorice. V podpornik vrezana letnica 1729 nam dokazuje, da je to znamenje stalo še pred zloglasno Nandetovo rokovnjaško tolpo, ki je gospodarila po naših krajih. Pri tem znamenju so se rokovnjači zbirali k posvetovanju. Stari očanci vedo tudi povedati o nekem tržaškem mešetarju, katerega so pri tem znamenju rokovnjači ubili.

Leta 1886 so štajerski divji lovci, najbrž iz hudobnosti, ali pa iz nagajivosti ukradli to znamenje in celega prenesli preko planine na njihovo stran. Ko so domači, drvarji in lovci zaznali za to tatvino, so zelo ogorčeni nad tako predrzno tatvino odšli preko Planine in Arzenika na štajersko stran. Znamenje so po velikem trudu in neprestanem iskanju našli na nekem križpotju, globoko v dolini. Po hudi borbi so jim ga vzeli ter odnesli zopet na svoje prvotno mesto. Pripovedujejo celo, da se je ob tej borbi z Štajerci tudi streljalo. Tudi letnico 1886 so urezali v glavni podpornik, pri križu, kateri je sestavljen iz treh delov, na vsakem pa je vrezano letnica. Vsled gnilobe in trhlosti pa so glavni podpornik obnovili. Še danes po več ko 200 letih stoji na svojem mestu in nas spominja na one čase, ko so še tu gospodarile tolpe rokovnjačev.

Slovenski dom, 31. marec 1936

 31.03.1936

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti