Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na zdravje Savici

Gorenjski Glas - Jelena Justin: Vodnikov razglednik (1017 m) – Predvidevam, da je Valentin Vodnik, ko je služboval na Koprivniku, napisal pesem Na sebe, kjer pravi: Grem visoko pit Savico, lepih pesmi hladni vir, mojstra pevcov na zdravico naj mi teče ta požir!

Bohinj ima vrsto lepih in zanimivih razglednikov, a največ od vseh ponudi prav Vodnikov razglednik. Valentin Vodnik je bil razsvetljenec, narodni buditelj, duhovnik, pesnik, ki je ljubil slovenski jezik. Med leti 1792 in 1797 je služboval na Koprivniku nad Bohinjem, kjer je tudi spoznal Žigo Zoisa, ki mu je postal mecen in ga je povabil v razsvetljenski krog.

Do Vodnikovega razglednika se lahko enostavno sprehodimo s Koprivnika, kar nam bo vzelo približno 15 minut, lahko pa izberemo daljšo pot in ga obiščemo iz vasi Jereka v Zgornji Bohinjski dolini. Zapeljemo se v Bohinj in pred Bohinjsko Bistrico, v vasi Bitnje, zavijemo desno, proti Pokljuki. Ko smo v Zgornji dolini, zavijemo v križišču še enkrat desno proti Pokljuki in že smo v Jereki, kjer na primernem mestu parkiramo. Z vzponom začnemo na drugi strani mostu čez Jerečico. Hodimo po levem bregu potoka. Sledi pas gozda in že dosežemo travnik, kjer gremo mimo nekaj hiš. Višje prvič prečimo asfaltirano cesto, ki sicer pelje na Koprivnik oz. Pokljuko. Z vzponom nadaljujemo po gozdni poti, kjer je vzpon zmeren. Večkrat prečimo že prej omenjeno asfaltirano pot. Višje cesti sledimo skoraj 200 metrov, ko nas markacija ponovno usmeri nazaj v gozd. Sledi strm vzpon po kolovozu, ki je po dežju lahko zelo blaten. Dosežemo jaso, kjer je domačija in trije smerokazi. Eden od njih nas usmeri desno na Vodnikov razglednik. Sledi nekaj minut strmega vzpona do vrha. Pot je nadelana z lesom, v oporo je tudi lesena ograja. Vrh nas nagradi z res lepim razgledom, ki potrjuje svoje prvotno ime; pred nami se odpre celotna Zgornja Bohinjska dolina s Šavnico in Rudnico, Studorjem, Bohinjskim jezerom, Vogarjem, Pršivcem in verigo Spodnjih bohinjskih gora.

Kot zanimivost: vzpon iz Jereke poteka po tlakovani poti iz 18. stoletja, po kateri so tovorili pokljuško železovo rudo bobovec v fužine v dolino. V kamenju in skalah so še danes dobro vidne kolesnice vozov.

Predlagam, da z vrha sestopimo do razpotja in nadaljujemo levo proti vasi Koprivnik, kjer je na župnišču spominska plošča, posvečena Valentinu Vodniku. Na njej piše: Spominu stoletnega godu Koprivniške fare in njenega prvega duhovnega očeta Valentina Vodnika postavili častilci Vodnikovi.

S Koprivnika se v Jereko, mimo Vodnikovega razglednika, vrnemo po poti vzpona.

Nadmorska višina: 1017 m
Višinska razlika: 450 m
Trajanje: 2 uri in 30 minut
Zahtevnost: 1 / 5

Jelena Justin

25.05.2015

 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti