Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zeleniške špice - Planjava

Primož Blaha: Končno spet en sončen vikend, ne prevroč in višave spet vabijo. - Sobota - 30.05.2015

Kot nalašč za prečenje Zeleniških špic!
Pred petimi leti sem tam že bil, takrat iz Bele, tako da sem prišel na greben malo višje. Vprašanje, če bi danes sploh še našel tisti dostop? Vem samo, da je bil presenetljivo nezahteven, čeprav orientacijsko malce zakompliciran.

No, danes sem šel "po pravilih", torej skozi Repov kot in na Staničev vrh, kjer se začne prečenje. Greben se sicer začne (ali pa konča) na Kamniškem Dedcu, a sem že enkrat obupal nad poskusom skozi tisto ruševje...

Ne vem kakšen je zdaj režim v Kamniški Bistrici; pri začetku poti na sedlo je hlodovina in ne ravno primerno za parkiranje. Spodaj pri domu pa je bil večji del parkirišča zaprt, ne vem zakaj. Zjutraj meni ni bil problem, kasneje je bilo seveda polno.

Kakorkoli že, gremo rajši končno na pot! Repov kot je en tak čudovit skrit kotiček, prav luštno je. Nad tolmuni pa po grapi do grebena in na prvi špic - Staničev vrh. V nadaljevanju sledi cela rajda stolpov in špic, kako je z grebeni in razgledom pa tudi vemo! O samem prečenju nimam dosti dodati vsem drugim navdušenim opisom. Takšne grebenske uživancije pač zlepa ne najdeš daleč naokoli!

Malo za mano sta prišla še dva, kasneje se je izkazalo, da je bil eden Jaka, ki ga nisem videl že od Elbrusa, zdaj pa nabira kondicijo za nov podvig. Fajn se je bilo srečati tam gor. Na Srebrnem sedlu smo malo posedeli, potem pa kar hitro naprej, saj so se oblaki hitro bližali. Ona dva proti Brani, jaz pa po grebenu navzgor na Planjavo. Na vrhu sem imel še nekaj sonca, kasneje so se vrhovi zavili v oblake, jaz pa sem na poti dol še lepo lovil sonce. Proti Kamniškemu sedlu je bilo videti kar nekaj snega in sem šel kar skozi Repov kot nazaj. Tudi tam je bilo zgoraj nekaj snega - seveda, kot vedno le tam, kjer je že sicer zoprno. Pa ni bilo problema. Ravno nad tolmuni me je sonce tako segrelo, da je bila osvežitev zelo dobrodošla! Krasni tolmuni! Pika na i krasni turi.

Primož Blaha 

30.05.2015

 

Greben Zeleniških špic s Srebrnega sedla


Več fotografij pa na Primoževem originalu

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti