Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Glasba, ples in gore

  24.04.2015

 
Miroslav Cerar (levo) in Lovro Sodja. Foto: Marijan Zlobec/DeloV kulturnem programu ob predstavitvi knjige sta nastopila klarinetist Dušan Sodja in pianistka Tatjana Kaučič. Foto: Marijan Zlobec/Delo

sobota, 25. april 2015, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 1242

Delo, Kultura - Marijan Zlobec: ... v življenju Lovra Sodje

Založba Mladinska knjiga je izdala avtobiografijo slovenskega glasbenika, publicista, športnika, baletnika in pevca.

Založba Mladinska knjiga je izdala obsežno avtobiografijo znanega slovenskega glasbenika, profesorja glasbe, mednarodnega glasbenega organizatorja, člana mnogih glasbenih komisij in žirij, publicista, kritika, novinarja, nekdaj telovadca, baletnika, pevca in alpinista Lovra Sodje.

Naslov Glasba, ples in gore združuje njegove temeljne življenjske dejavnosti do današnjega dne, ko praznuje 77. rojstni dan in mu ob tej priložnosti zaželimo še vrsto let take vsestranske zagnanosti, volje do dela in pozitivne energije kot jih je pokazal v zadnjih desetletjih.

Knjiga bo marsikoga presenetila spričo bogatega in pestrega dokumentarnega, čeprav v osnovi avtobiografskega sporočila, na katerega pa se bolj kot osebna izkušnja veže sodelovanje s premnogimi akterji slovenskega in mednarodnega javnega življenja v najširšem smislu te besede.

Lovro Sodja se po karakterju Gorenjca (Bohinjca) in Kraševca (Trst, Skopo) z dvojno ali podvojeno trmo in vztrajnostjo desetletja dolgo loteva vsakršnih nalog, za katere meni, da so del njegovega življenja kot nuja, profesionalna usposobljenost in osebno zadovoljstvo hkrati.

V tem smislu celovitosti je redek primer janega dela, kot so bili najboljši kadri v nekdanji socialistični izgradnji; polni altruizma in ciljev, ki so bili visioki in so mnogi zanje izgorevali, pri tem pa poželi mnogo hvaležnosti ljudi, s kateriji so delovali ali so jim pomagali. V Sodji je v izvornim smislu ideja socializma s človeškim obrazom, čeprav v knjigi neposredno o tem ne govori.

A ves njegov trud je poplačan, ali kot je dejal na predstavitvi v Rdeči dvorani Magistrata v Ljubljani, » če delaš dobro in daješ, se ti to prav gotovo poverne.« Človek bi moral veliko več dajati, ker je dajanje bolj osrečujoče kot sprejemanje.

Knjiga obravnava v prvoosebni izpovedi šest desetletij pedagoškega, kulturnega in planinskega delovanja Lovra Sodje s posebnim poudarkom na avstrijski Koroški in Štajerski, pa tudi na Tržaškem, vsaj v zadnjem času, ko je navezal stike in dopisovanja z Borisom Pahorjem.

Knjiga objavlja zelo veliko dokumenarnega gradiva in fotografij, med njimi otroških oziroma mladeniških, ko sta skupaj plesala ali telovadila kot pionirja Sodja in kasnejši svetovni šampion Miroslav Cerar, ki se je udeležil predstavitve knjige in obudil spomin na nekdanje telovadne nastope Narodnega doma v Ljubljanski operi leta 1952. Dr. Henrik Neubauer pa se je spomnil sodelovanja s Sodjo pri baletu, tako kot plesalec kot kasneje pri organizaciji baletnih tekmovanj.

Srečanje je povezoval Janez Stergar, v kulturnem programu pa sta nastopila klarinetist Dušan Sodja in pianistka Tatjana Kaučič.

Marijan Zlobec 
Foto: Marijan Zlobec 

Oznake: BIB
eXTReMe Tracker