Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Nepal mesec dni po potresu

Delo - Mateja A. Hrastar: Državi grozijo plazovi in monsun, otroke ogrožajo tihotapci ljudi.

Združeni narodi pozivajo k več donacijam

Združeni narodi so nemudoma po potresu pozvali k donacijam, s katerimi naj bi zbrali 423 milijonov dolarjev. Do zdaj so zbrali le 92 milijonov dolarjev, zato so ponovili poziv k donacijam. Opozarjajo, da v trenutni fazi po potresu še vedno zagotavljajo osnovno pomoč in da je to šele začetek obnove države. Ob tem tudi zagotavljajo, da v Nepalu ne bodo ponovili napak ob potresu na Haitiju leta 2010, ko je bila večina denarne pomoči porabljena neracionalno. Iz Nepala sicer prihajajo poročila, da naj bi Svetovni program za hrano (WFP) in Rdeči križ žrtvam potresov dostavljala neužiten riž, ki je pri tamkajšnjih otrocih povzročal diarejo.

Uničen zdravstveni sistem

Unicef ocenjuje, da bi bilo lahko zaradi pomanjkanja zdravstvene oskrbe ogroženo zdravje 18 tisoč žensk in otrok, predvsem novorojenčkov in nosečnic. Ocenjujejo, da se vsako uro rodi 14 otrok, pri čemer porodnice nimajo dostopa do zdravstvene oskrbe, saj so bile v štirinajstih okoliših porušene porodnišnice. Vzpostaviti poskušajo sistem začasnih urgentnih medicinskih šotorov, razdelili pa so tudi 300 tisoč kompletov prve pomoči.

Trgovina z ljudmi

Pretekli teden je indijska policija rešila več kot 20 nepalskih otrok, ki so jih kriminalci preprodali v tovarno tekstila v Mumbaju. Združeni narodi opozarjajo, da je nevarnost trgovine z ljudmi po potresu še posebej velika. Ogroženi so predvsem otroci in ženske. Vsako leto iz Nepala odpeljejo okoli 15 tisoč deklic, ki jih preprodajo v javne hiše od Južne Koreje do Južnoafriške republike.

Plazovi in ledeniki

V nedeljo je plaz povzročil, da je gladina reke Kali Gandaki narasla za 150 metrov. Mesec dni po potresu so še posebej nevarni plazovi. Poleg tega so nevarni tudi premikajoči se ledeniki. Nepal ima 1.466 ledenikov, ocenjujejo, da jih je 21 ta hip izjemno nevarnih.

Nedostopnost terena

Humanitarni delavci poročajo, da so številne ceste še vedno uničene in pomoč v najbolj oddaljene kraje preprosto ne more priti. Odvisni so od letalskega prometa, a Nepal ima le eno letališče, primerno za pristajanje velikih transportnih letal. Kljub temu je organizacija The World Food Programme, ki trdi, da je to ena najbolj zapletenih reševalnih akcij, nujno hrano in vodo dostavila 1,8 milijona ljudem v najbolj nedostopnih krajih.

Prihajajoči monsun

Bliža se monsunsko obdobje in Rdeči križ opozarja, da bo več deset tisoč ljudi v tem času brez strehe nad glavo. Trenutno v šotorih biva 225 tisoč ljudi. Rdeči križ zato poziva, da z donacijami ljudje zagotovijo možnost postavitve začasnih bivališč in zagotovitev 200 tisoč šotorskih kril, ki bi omogočila vsaj delno zaščito pred dežjem.

Mateja A. Hrastar 
Foto: Reuters 

  27.05.2015 

 

 

 

 

 


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti