Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Verdon in Slovenija

Martina Čufar: V zimskem ali deževnem času izkoristimo vsako priložnost za »pobeg« v milejše podnebje. Tokrat smo aprila za dva tedna odšli v Verdon.

Vsi štirje plus babica in naš novi kangoo v katerega smo uspeli spravite vso potrebno opremo, od Pacovega vozička, Tommyjevega kolesa in seveda plezalno opremo.

Verdon sicer ni najbolj primerno mesto, da bi vzel otroke sabo v plezališče, a tega načeloma ne počnemo. Je pa toliko bolj primerno mesto za »solo« plezanje s samovarovanjem, saj do smeri dostopiš z vrha, pripneš vrv na vrh, jo vržeš dol se spustiš po njej in že lahko plezaš. Z Nicotom sva kar precej plezala na ta način in tako izmenično preživljala čas s Tommyjem in Pacom, ko so bile pa smeri naštudirane sva šla pa hitro oba plezat, babica Nathalie pa je imela malo več dela z obema fantoma.

Na ta način sva preplezala klasike kot so Claudia (8a), Graphique (8a). En dan sva šla »na hitro« tudi v eno od »trad« klasik, v smer Ula (6b max). Prve štiri raztežaje sva spustila in v smer dostopila levo po polici za zadnjih sedem lepih raztežajev. Malo sva bila razočarana, ko sva nad sabo videla dve navezi, a se je izkazalo da niso počasni, pa še prijazni so bili in so naju spustili naprej … bili so naši SMARovci na izmenjavi s francoskimi plezalci. Svet je majhen!

Če plezališča niso primerna za male otroke, je pa vse ostalo toliko bolj. Tommy je bil navdušen nad tirolskimi prečnicami nad Verdonom, pedolinom, ogledom kamnitih hiš in jam v katerih so pred mnogomi leti živeli ljudje … mogoče tudi dinozavri.

Nekajkrat smo s prijatelji plezali tudi v »normalnih« plezališčih (se pravi dostop od tal), Hulk, Trescaire, Baume. Ker dojim in ker Paco ni najbolj navdušen nad flaškami je moje plezanje časovno omejeno na dve do tri ure, tako da 8ajke gredo (Artihulk, Graou Tazief), za tiste malo težje, ki tudi čutim, da bi jih bila sposobna preplezati, pa zmanjka časa. Je potrebno malo več počitka med dvema poskusoma. No, pa saj bo še čas tudi za to.

Zdaj smo za dva tedna prišli v Slovenijo, kjer ima Tommy intenzivni tečaj slovenščine (in zelo dobro mu gre od jezika), jaz pa sem šla malo obiskat nove »plezalske« dojenčke, Natalijino Elo in Tinino Mijo, s katerima smo osvojile Šmarno goro.

Seveda brez meni najljubšega plezališča Warmbad ne gre. Prejšnji teden so bili pogoji (razen vročine) prav super, vse je bilo suhi kot poper in tako sem lahko preplezala smer narejeno lani, Die Flucht, 35 metrsko lepotico po samih kapnikih! Vrnila sem se tudi v Zwukimu (8b), ki je moj »projekt« že 15 let … in tokrat sem ji bila najbližje, saj sem se zaradi pogostega plezanja v Buouxu navadila na luknjice, in končno lahko naredim detajl Zwukimuja, poleg tega sva si nekaj dobrih metod izmenjali z avstrijko Barbaro Raudner, tako da se mi je vse skupaj zdelo že zelo mogoče … a ker ni bilo časa, da bi se vrnila med tednom in ker je dež spet vse lepo zalil, bo smer ostala projekt še naprej, saj se vračamo v Francijo da Tommy ne bo zamudil preveč šole.

Omeniti moram še Plezalni center Ljubljana, kamor sem zaradi priročnosti (babysitterji 5 min stran) šla plezat dvakrat in bila navdušena nad super narejenimi smermi, ki ti dajo občutek, da plezaš v skali … saj je treba malo razmišljat in se lepo postavit. Bravo Jerry in ekipa!

18.05.2015

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave
Značke:
novosti TUJ

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti