Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Parkiraj in doživi naravo!

Z mehko mobilnostjo do ohranjene narave in še več zelenih doživetij v Triglavskem narodnem parku


Z marcem 2015 se je začel projekt Celovito uvajanje okolju prijazne mobilnosti v Triglavskem narodnem parku za ohranjanje in pravo doživljanje narave, s krajšim naslovom PARKIRAJ IN DOŽIVI NARAVO!
Do konca aprila 2016 ga bodo izvajali Triglavski narodni park s še šestimi partnerskimi organizacijami z Gorenjske in iz Posočja. V njem bo urejeno več nove infrastrukture in opreme, kar bo omogočala naravi prijazno obiskovanje območja Bohinjskega jezera ter planin pod Krnom. Prav tako bodo oblikovani ter promocijsko izvedeni turistični paketi, ki z uporabo mehke mobilnosti za njihova potovanja ponujajo obiskovalcem še več doživetij narave.

Ozadje projekta: Naravni vrednoti Bohinjsko jezero ter Krn - morena oz. Krn in planine pod njim na območju Triglavskega narodnega parka (TNP) sta zaradi privlačnosti ohranjene naravne in kulturne dediščine zelo obiskani turistični območji. To je pozitivno za lokalni gospodarski razvoj, a netrajnostni način potovanja obiskovalcev, s prevlado individualnega avtomobilskega prometa, predvsem v poletni sezoni, zelo ogroža naravo.

Triglavski narodni park se je zato s še 6 partnerskimi organizacijami v letu 2014 prijavil na razpis Programa Finančnega mehanizma EGP 2009 - 2014 s projektom Celovito uvajanje okolju prijazne mobilnosti v Triglavskem narodnem parku za ohranjanje in pravo doživljanje narave (s krajšim nazivom PARKIRAJ IN DOŽIVI NARAVO!), ki je bil z letošnjim marcem tudi uradno odobren.

Opis projekta: Namen projekta je, da se preko povečanja možnosti in privlačnosti obiskovanja omenjenih naravnih vrednot oz. TNP z različnimi oblikami mehke mobilnosti (pohodništvo in kolesarjenje, javni potniški promet) ter z okrepitvijo razumevanja obiskovalcev o vplivu motornega prometa na naravo, zmanjša obremenjenost tukajšnje narave z avtomobilskim obiskom. S tem pa se bo poleg ohranjenosti narave in zmanjšanega pritiska na prostor povečala dostopnosti obeh vključenih naravnih vrednot za vse skupine obiskovalcev ter okrepila privlačnost doživljanja narave.

Zmanjšanja že motečega bremena (preštevilnih) avtomobilov v poletnih mesecih (hrup, izpusti, zaparkiranost) ter dodatni načini ''mehkega'' obiskovanja narave prinašajo izboljšano mobilnost in kvaliteto življenja tudi za domačine. V drugih alpskih državah, tudi sosednji Avstriji, so se tega lotili že številni znani in uspešni turistični kraji.

...05.2015

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti