Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Borut Bergant

Friko - Peter Mikša: ... se je pred 30 leti smrtno ponesrečil pri sestopu z Jalung Kanga (8505 m)

 
30 let od uspeha
in tragedije.

Leta 1985 je PZS organizirala himalajsko odpravo na Jalung Kang (8505 m), zahodni vrh Kangčendzenge. Moštvo so sestavljali: Tone Škarja (vodja), Filip Bence, Borut Bergant, Tomo Česen, Janko Humar, Tomaž Jamnik, Janez Jeglič, Silvo Karo, Franček Knez, Pavle Kozjek, Marjan Kregar, Peter Podgornik, Slavko Svetičič, Damijan Meško, Braco Zavrnik.

Na vrh sta 22. aprila po prvenstveni smeri priplezala Tomo Česen in Borut Bergant, ki je plezal brez dodatnega kisika. To je bil prvi pristop na vrh s severa. Bergant se je pri sestopu ponesrečil in postal tretja slovenska smrtna žrtev v Himalaji za Dragom Bregarjem (Gašerbrum 1, 1977) in Nejcem Zaplotnikom (Manaslu, 1983).

Borut Bergant – Čita (rojen 1954) se je začel aktivno ukvarjati z alpinizmom leta 1970 v okviru Alpinističnega odseka Tržič. V Alpah in drugod je opravil preko 450 vzponov in bil prvi alpinist iz nekdanje Jugoslavije, ki je preplezal tri velike probleme Alp (Eiger, Matterhorn in Grandes Jorasses). Na prvi odpravi je bil leta 1975 in sicer v Kavkaz, nato čez dve leti na Gašerbrum 1, sledil je Everest (1979), kjer je dosegel višino 8000 m, Lotse(1981), Anapurna (1983) in Jalung Kang, kjer se je ob sestopu smrtno ponesrečil. Leta 1978 sta skupaj z Iztokom Tomazinom v Slovenijo iz sten ZDA prinesla zamisel o prostem plezanju. V ZDA sta tega leta na povabilo American Alpine Cluba štirideset dni plezala z najboljšimi ameriškimi prostimi plezalci v plezalskih območjih Wyominga, Colorada in Južne Dakote. Opravila sta šestintrideset zahtevnih vzponov, med njimi tudi šest prvenstvenih, in kot prva Slovenca prosto preplezala smeri VII. in VIII. težavnostne stopnje. Za svoje alpinistične dosežke je bil Bergant nagrajen tudi z nazivom zaslužni športnik Jugoslavije.

Naslovna fotografija: arhiv Peter Podgornik.
Fotografija na desni: Borut Berganta pri sestopu iz vrha Jalung Kanga; arhiv Tomo Česen.

24.04.2015 01:31
Jalung Kang in Borut Bergant

 

Peter Podgonik: V spomin

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti