Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Poti in koče v naših planinah

Slovenski dom: Iz tajniškega poročila za občni zbor SPD
Ljubljana, 10. marca.

Letos je dobila vsako naša planinska postojanka svojega gradbenega nadzornika, ki ima skrbeti tudi za pota v svojem okolišu, dočim sta preje prišli dve ali tri postojanke na enega člana gradbenega odseka.

Razmejitev področij.
S pooblastilom širšega osrednjega odbora SPD je gradbeni odsek dokončal zelo zanimivo in kočljivo delo razmejitve med področji posameznih edinic SPD; ta razmejitev je bila potrebna zlasti radi brige za planinska pota in naprave v določenih okoliših. Nerešen je ostal le kompetenčni spor med dvema podružnicama za del teritorija severno od Drave.
Dokončala se je nova turistovska steza po desnem bregu Kamniške Bistrice od Stahovice do našega doma v dnu doline. Po splošni sodbi je izpeljava nove poti posrečena in o njeni potrebi priča to, da se zelo pridno uporablja.
Očistili in popravili smo zopet prehod skozi Žrelo ter izboljšali pot od Češke koče na Mlinarsko sedlo. Ravno tako se je zadovoljivo popravila pot s Kokrškega sedla na Kalško goro, kakor tudi ostala pota v bližini Cojzove koče.

Triglavsko pogorje.
V Triglavskem pogorju so se ponovno pregledala, očistila in po potrebi popravila vsa pota. Začelo se je z preureditvijo prehoda čez Štapce pri Tičarici, toda vsled nastopivše zime se delo ni moglo zadovoljivo končati.
Na našo pobudo in z našim sodelovanjem se je temeljito popravil mostič čez Savico pri vojaški karauli. Izvršenih je bilo več novih in popravile so se številne stare markacije in označbe. Vendar pa mnoge markacije, ki jih oskrbujejo oskrbniki ali privatniki, ne ustrezajo vedno predpisom pravilnika, kar bo treba sčasoma spraviti v red; društvo je v to svrho določilo večjo vsoto v proračunu bodočega poslovnega leta.
Gradbeni odsek je tudi načel vprašanje izdelave čim točnejših kart naših planin in bo skušal prirediti primerno karto vsaj za Komno, ki bo zelo važna z ozirom na naš novi Planinski dom na Vrheh pri Planini na Kraju; dela za to karto so že precej napredovala in bodo predvidoma končana še pred letošnjo poletno sezono. Pri naših planinskih postojankah so se v splošnem izvršila le najnujnejša vzdrževalna popravila. Zlasti so se popravile povsod strehe, obsežnejše na Kredarici, pri Staničevi koči, pri hotelu »Zlatorog« itd.
Pregledale in deloma popravile so se skoro vse strelovodne naprave.
Pri hotelu »Sv. Janez« se je pričelo z napravo sistematične kanalizacije vendar imamo pri tem neverjetne težkoče s sosedi. Popravila se je čolnarna, dimniki, strehe in odstranili številni drugi nedostatki, ki smo jih opravili vse na račun najemne pogodbe.
Pri hotelu »Zlatorog« je bilo poleg drugih popravil zlasti potreba ponovno popraviti slabe lesene dele nekaterih zgradb.
Obsežnejše so bile preureditve koče pri Triglavskih jezerih«, kjer se je vpeljal v kočo vodovod in so se po sobah postavile peči; v zvezi s tem pa so se seveda morali napraviti potrebni dimniki. Skupno ležišče se je povečalo s priključitvijo sicer malo uporabljenega tako zvanega »kozjega hlevčka«. Predvideno tesno in lično opaženie verande pred kočo se je opustilo, ker dosedanja ureditev za silo zadostuje, v doglednem času pa bo treba že slabo verando znatno povečati, obenem s povečanjem pretesne jedilnice. S temi preureditvami je koča sedaj precej dobro pripravljena za zimski poset.

Na račun Kranjske podružnice je naš gradbeni odsek izvršil najnujnejša popravila Valvazorjeve koče, ki jo bo treba čimprej temeljito in smotrno predelati.
Kadilnikovo kočo na Golici pa v redu popravlja sporazumno z našim gradbenim odsekom jeseniška podružnica sama, ki jo tudi upravlja.

Glavno skrb pa je posvetil gradbeni odsek ozir njegov ožji pododsek najobsežnejšemu gradbenemu delu SPD, zgradbi velikega Planinskega doma na Komni. Na številnih sejah so se v podrobnostih prerešetavala vsa vprašanja, ki jih je bilo ponovno možno in potrebno rešiti šele potom pregleda na mestu samem. Izvršila so se obsežna preddela, splanirala večina stavbišča, pripravile potrebne barake, apno, gradbeno lesovje in razno drugo gradivo, izdelali vsi potrebni načrti in proračuni ter nato pripravili predlogi upravnemu odboru za oddajo raznih gradbenih del. S splošnim in požrtvovalnim sodelovanjem vseh članov pododseka se je posrečilo ponosno zgradbo novega Planinskega doma na Komni v surovem dograditi in pokriti. Dosedanji gradbeni stroški te postojanke so točno v skladu s proračunom. Težave pa nastajajo sedaj, ko se je treba odločiti o upravičenih željah domala vseh članov gradbenega odseka in najbrže vsega našega članstva, da naj bi bil namreč novi dom v notranjosti urejen in opremljen čim udobneje in da bi ustrezal tudi zahtevam razvajenih posetnikov. Ker pa taka ureditev, ki je nima večina tujsko-prometnih postojank niti v lahko dostopnih dolinah in večjih krajih, v prvotnem proračunu ni bila obsežena, predvidenih gradbenih stroškov pa nikakor ne kaže povečati, ker bi to ogrožalo rentabilnost nove postojanke — se bo treba pač zadovoljiti s skromnejšo, toda lično in solidno ureditvijo, ki bo vsekakor boljša, kot smo je vajeni v ostalih naših višinskih postojankah. Pri reševanju teh težkih tehničnih in finančnih problemov Doma na Komni so nam šli s svojimi strokovnimi nasveti in dragocenimi podatki na roko razni naši strokovnjaki in podjetja, ki naj jim bo zato ob tej priliki izrečena prisrčno planinska zahvala. S točnim delom se bomo po svojih najboljših močeh potrudili zgradb o tega najmodernejšega planinskega doma v redu in splošno zadovoljnost dokončati do srede julija 1936. S tem pa že prihajamo v načrte za leto 1936.

Poleg dovršitve Doma na Komni in ureditve njegove neposredne okolice nameravamo iz rednega proračuna izvršiti ponavljajoča se vsakoletna vzdrževalna popravila radi ohranitve zgradb in še sledeča neodložljiva dela:
Pri hotelu Sv. Janez bo društvo v smislu najemne pogodbe skušalo dovršiti kanalizacijo, preurediti stranišča v glavnem poslopju in začeti z napravo modernega kopališča. Tudi moramo napraviti idejni načrt za obsežnejšo povečavo hotela, bodisi v obliki samostojne zgradbe ali v obliki smotrnega prizidka.
Pri hotelu »Zlatorog« bo treba poleg obsežnih popravil vseh streh, žlebov itd. zlasti napraviti novo višje ležečo vodovodno zajetje z rezervarjem, ker dosedanji rezervoar ne nudi dovolj pritiska, poleg tega pa je tako razpadel, da preti resna nevarnost, da ostane hotel in vsa njegova okolica v najkrajšem času brez vode.
Pri »Triglavskih jezerih« se mora tesno opaziti del zunanjih sten koče radi toplotne izolacije pri bivšem »kozjem hlevčku«.
Vodnikova koča vedno bolj razpada in je treba ta proces nujno in čim izdatneje zadržati. Zato se bo koča na vogalih temeljito podprla, puščajoča streha pa na spodnji strani obila s pločevino, da se prepreči zanašanje snega v podstrešje; nenadna zima je delo prekinila in ga bo treba letos dovršiti.
Banovinska cesta na Vršič bo predvidoma toliko preurejena in popravljena, da bo zopet mogoč promet z motornimi vozili vse do meje. Vsled tega se bo poset Erjavčeve koče gotovo bistveno povečal. Zato je nujno potrebno, da se okolica koče temeljito očisti vse navlake še iz vojnih časov, radi motornih vozil pa bo tik ob cesti treba napraviti malo podzemeljsko shrambo za bencin.
Spodnja koča na Golici nima nobene greznice, zdaj jo zahteva obrtna oblast in se torej mora napraviti.

Kamniške planine.
Na Kamniškem sedlu je postala znatno premajhna kapnica (cisterna) popolnoma neuporabna, zato je neobhodno potrebno napraviti novo, dovolj veliko, da bo zadostovala za rastoči obisk te postojanke.
Pri Koči na Veliki Planini postajajo razmere od leta do leta nevzdržnejše. Ker pa zaenkrat radi pomanjkanja sredstev ni mogoče začeti z zgradbo novega obsežnega, modernim zahtevam ustrezajočega planinskega doma, je treba vsaj za silo izboljšati dosedanjo postojanko. V ta namen se bo primerno preuredil vhod v kočo, napravila se bodo nova stranišča, sedanja nehigijenska, večinoma neuporabljena ženska spalnica se bo ukinila in prostor združil s pretesno jedilnico, v podstrešju depandanse pa se bosta priredili dve sobici. Stroški za ta nujna dela ne bodo odveč, ker bo koča ostala vsekakor še dolgo časa tudi po dograditvi planinskega doma in služila za razne potrebe društva.

Glede planinskih potov ni predvidenih za letos nobenih obsežnejših novih del, v glavnem se bodo dovrševale in po možnosti izboljšale dosedanje komunikacije. Več dela bos popravilom na več krajih že močno pokvarjenega prehoda čez Komarčo, zlasti v zvezi z novim domom na Komni. Na novo se bo skušala urediti direktna zveza s Kalške gore po vrhu na Greben (Kompotelo), iz doline Kamniške Bistrice od Tineta po dolini Konjske pa za enkrat priprosta steza proti Veliki Planini (na Kisovec, ki se bo tekom let dala izpremeniti v zelo koristno smučarsko komunikacijo.

Slovenski dom, 10. marec 1936

10.03.1936

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti