Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Film o Nanga Parbatu

Slovenski dom: Pri zimskih olimpijskih igrah, ki se prično že skoraj čez teden dni, bodo kot posebno športno atrakcijo predvajali velik planinski film o nemški ekspediciji na Nanga Parbat.

Kakor vemo, se je ta ekspedicija vršila leta 1934. Ni pa vsem in vsakomur znano, da so drzni nemški planinci in plezalci posneli pri tem ogromno filmskih slik. Vzrok, da film o tej veličastni ekspediciji še ni prišel v javnost je bil v dejstvu, da so vse prizore raziskovalci posneli na ozki, devetmilimetrski film, ki za predvajanje v večjih prostorih ni uporaben. Tega filma je ekspedicija porabila 7050 metrov. Delo je velikega pomeni ne le za planince in za prijatelje gora, marveč ima tudi veliko kulturno in vzgojno vrednost, saj nam prikazuje vse znanstveno in raziskovalno delo takega napora, ki je bil kronan z velikimi uspehi, pa tudi z nič manjšimi žrtvami.

Zdaj pa se je posrečilo nemškim filmskim strokovnjakom, da so ves ta dolgi trak ozkega filma prekopirali na normalno širino in tako tudi temu filmskemu delu omogočili pot v svet in pred stotisoče gledalcev. Film so tudi sinhronizirali ali pozvočili. Glasbo zanj je napisal dr. Giuseppe Becce, čigar melodije poznamo že iz Trenkovih filmov. Prvič bodo po naredbi državnega športnega vodje film predvajali v Münchenu, odkoder je nem¬ška himalaj. ekspedicija nastopila svojo pot in od koder je doma večina njenih članov, film bo tako kot prikaz sportne podjetnosti, požrtvovalnosti in junaštva predstavljal dostojen začetek zimskih iger v Ga-Pa, ker bo poudaril veliki vzgojni in moralni pomen modernega športnega udejstvovanja. Naši tekmovalci bodo imeli lepo priliko, da si ga ogledajo.

Slovenski dom, 31. januar 1936

31.01.1936

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti