Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snowden, najvišji vrh v Walesu

Življenje in svet: Vrhunec dežele galske ali Walesa (uelza) Snowden se nam bo zdel sorazmerno nizek s svojimi 1185 m.

A ker se začenja vzpon pri 100 m nad morjem, doseže hribolazec vendarle nad 1 km razlike. In pri vsem tem je pobočje na eni strani precej strmo, nudeč obilo prilike ljubitelja gvozdenja, t j. plezanja po gorskih zagatah (nem. Stemimklettern, frc. varappe). Spričo tega so tej gorski pokrajini vzvrgli pridevek »waleška Švica«.

Snowden in njegov satelit Lliwed tvorita gorstvo, ki se razteza na 2 km in vsebuje pet vršacev spojenih z raztrganimi grebeni in omotičnimi rezili (ostrimi robovi), šest glavnih potov drži na Snowden: najprej železnica Abtovega sistema, ki so jo zgradili švicarski inženjerji leta 1896; nato steza za mezge nekako ob progi, po kateri primezgaš v 3 urah na vrh. Ostale zveze so pa bolj ali manj naporni vzponi za alpiniste. Posebno utrudljivo je lezti čez Farški nos — Parson's Nose — nazvan zaradi svoje zabuhlosti in rdečine po nekem duhovniku v bližini, ki je rad whisky srebal.

Snowden, ki skoro venomer nosi oblačno čepico, je Keltom vzbujal spoštovanje. In res je nevaren, ker se megle pripodijo nanj tako iznenada in tako na mah. Ako te doleti sreča, da stopiš nanj ob vedrem vremenu, se razgrinja pred teboj čudovit razgled. V dalji opaziš otok Man, 130 km proč. Ako se vrneš po zapadnetn pobočju, te zložna stezica pripelje do mičnega jezera Cwellyna, pravega alpskega jezerca. Čudiš se, da v višini 500 m leži pokrajina, kakršne srečujemo v Alpah med 2000 in 2800 m. Naposled prikorakaš na goljave porasle z vresjem, koder se pase na stotine znamenitih waleških ovac, ki so glavna hrana deželi. Proti koncu poletja, ko vresje cvete, se ti hribi odenejo v temnordeč plašč, segajoč do melin ali vznožja skal. Ruševine s svojimi šopki vresja se zdijo — iz daljave — okrvavljene, sledovi po človeških žrtvah, ki so jih druidi klali na Snowdenu, da bi potolažili jezo bogov, kakor zatrjujejo praznoverni pastirji.

C. Eg.
Življenje in svet, 2. junij 1935

02.06.1935

dLib.si

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti