Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Spominska plošča v Stranjah

26.06.1935

dLib.si

sreda, 26. junij 1935, ob 09:23, Boris Štupar, ogledov: 709

Jutro: Stranje, 25. junija
V nedeljo se je izvršila pri nas skromna a zato tem prisrčnejša slovesnost odkritja spominske plošče blagopokojnemu Viteškemu kralju Aleksandru I. Uedinitelju.

Gasilska četa iz Kamniške Bistrice je zbrala denar in dala vzidati na narodno šolo v Stranjah ploščo iz domačega apnenca z naslednjim napisom:

VITEŠKEMU KRALJU ALEKSANDRU I. UEDINITELJU
Nikdar ne bo zatrla časov sila, kar Tvoja je ljubezen v Eno zlila: Od Brane, Rinke, Skute in Planjave nosila Bistrica Ti bo pozdrave.

Slovesnosti so se udeležili g. sreski načelnik Kosi, predsednika občin Kamnik in Kamniška Bistrica, šola Stranje z učiteljstvom, gasilske čete Kamniška Bistrica. Kamnik z zastavo in Duplica, prosvetno društvo Stranje, strelska družina Mekinje in mnogo domačinov. Pred ploščo je zapel zbor prosvetnega društva Stranje pesem »Blejski zvon«. Nato je slavnostni govornik g. župnik Langerholz orisal delo blagopokojnega kralja kot vladarja in kot človeka, kakršnega so poznali naši lovci v prelepi Kamniški Bistrici. Nato je deklamirala učenka Slavka Langerholzova za to priliko zloženo pesem: »Pokojnemu kralju«. Slavnost je zaključilo petje državne himne. Obiskovalci naše prelepe Kamniške Bistrice in drugih naših prirodnih krasot, poglejte si ta skromni spomenik in spominjajte se Onega, katerega ljubezen nas je v Eno zlila.

Jutro, 26. junij 1935

eXTReMe Tracker