Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novi Bivak II?

MMC RTV SLO - Katja Štok: ... Promoviranje slovenskih Alp

Špela in Rok sta kot strokovnjaka za večstanovanjsko gradnjo pred šestimi leti dobila povabilo dekana harvardske podiplomske šole za dizajn (Harvard GDS), kjer vodita samostojni predmet Studio (Masters I. in Masters II). Arhitekta, ki sta podpisana pod neprofitna najemna stanovanja v Izoli, stanovanjsko naselje na Mesarski v prestolnici, pa stanovanjska bloka Tetris v Ljubljani in Čipko v Novi Gorici ter študentski dom v Parizu, pravita, da v ZDA ni razvita kultura večstanovanjskih gradenj, zato je, vsaj tiste kakovostne, študenti sploh ne znajo narediti. "Nama je bilo zanimivo, da imata blok ali enodružinska hiša na Floridi, Aljaski ali pa v Seattlu čisto enako zasnovo," pravita in ugotavljata, da je to posledica tega, da so v ZDA predvsem zasebni in ne javni investitorji.

V vsaki fazi je bila možnost, da projekt propade.

Rok Oman

Glede na to, da imata večkrat nagrajena arhitekta posebno navezanost na alpsko arhitekturo, "ki daje določeno identiteto Sloveniji in Slovencem", sta na univerzi izvedla projekt stanovanjske gradnje v ekstremnih razmerah. Prvi projekt je obsegal projekte na Aljaski (za katerega so na Aljaski že imeli razstavo in izdali knjigo), drugi pa gorske bivake v slovenskih Alpah. Študenti so izrisali 13 idejnih zasnov gorskih bivakov, od katerih bo eden realiziran letos.

Bivak Pod skuto in na Jezerih postavljena poleti
Bivak II na Jezerih že izdelujejo, zamenjal pa bo obstoječega, ki ga bodo kot muzejski eksponat prepeljali v Planinski muzej v Mojstrano. S pomočjo sredstev iz tujine, Velike Britanije in Nemčije, ter pomoči slovenskih planincev, alpinistov in pilotov bo bivak postavljen letos poleti, upravljalo pa ga bo Planinsko društvo Jesenice.

Drugi bivak pod Skuto v Kamniško-Savinjskih Alpah so v Ofis arhitektih projektirali sami že lani in bo letos poleti postavljen v sodelovanju s Planinskim društvom Ljubljana Matica ter podjetji Lumar, Reflex, Ravago in Alukoenig Stahl. "Ko smo začeli delati projekt s študenti, še nismo imeli zbrane lokacije. Vedeli nismo niti tega, ali bomo našli sponzorska sredstva, zato smo se organizirali popolnoma samoiniciativno," pove Špela. En del bivaka za osem ljudi bo namenjen za bivanje in druženje, drugi del za spanje.

Študenti biroju pomagajo pri sklepanju poslov
Dobrih odnosov s študenti pa Špela in Rok ne ohranjata le na pedagoški, temveč tudi na poslovni ravni. Kar nekaj jih pride v njun arhitekturni biro na Tavčarjevi ulici na poletno prakso, ki je dobra popotnica za nadaljevanje poklicne poti. Hkrati pa so ti študenti neke vrste ambasadorji biroja Ofis (1996), saj mu pomagajo pri sklepanju poslov v tujini. Ta simbiotičen proces dela je tako nevede postal zanimiv poslovni model. "S prvimi študenti smo začeli sodelovati leta 2002 ali 2003. Med drugim je kolega, ki je vodil naše podjetje v Parizu, študent, ki je delal pri nas in smo ga potem tudi zaposlili. V Moskvi imava kolega, ki skrbi za vse projekte v Rusiji in Gruziji. Veliko navez imava v ZDA," pove Špela ...

Fotografije: Ofis in Tomaž Gregorič

Celoten članek z naslovom "Nogometni klub Bate Borisov je hotel kopijo Ljudskega vrta" je objavljen na spletnih straneh RTV


28.04.2015



Sedanji bivak ...


Bivak 2 site:gore-ljudje.net

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

5 komentarjev na članku "Novi Bivak II?"

Franci Savenc,

21.05.15 22:50 sporočil Borisu in Benjaminu: Končno sem našel: http://www.gore-ljudje.net/informacije/116947/ || Očitno je bilo tu že nakazano = le del(ček) članka v Financah.

Kot dopolnilo Borisovemu sporočilu: ...... pa poskusimo takole >> http://www.gore-ljudje.net/objava/118591/ || Velja pa naj, da se ni dobro živcirat, ker škodimo samemu sebi!

Ki je sledilo Benjaminovemu z dne 18.05.15 (glej noviB2-2015.DOCx)


Igor Pavlič,

Ne razmem,zakaj bi podirali star bivak pod Rokavi, ki je še uporaben. Naj novega postavijo zraven, tako kot so Goričani napravili pod Visoko belo šico in poleg starega postavili še enega, večjega in stari pač služi kot depandansa, kadar je velik obisk. Menda ga ne bodo odpeljali v dolino zato,ker v muzeju rabijo eksponat!? http://www.rifugi-bivacchi.com/ImageFetch.ashx?ImageID=1216


Boštjan Burger,

Smo leta 2016 in zakaj bi si ne bi privoščili tehnologije in razkošja 21. stoletja? Stari bivak je sedaj dostojanstveno v Planinskem muzeju, novi pa naj bo funkcionalen v duhu sedanjega časa. Oblika naj bo predvsem funkcionalna - pozimi lahko zapade veliko snega - torej dostop (tudi) od zgoraj: poletno/zimski.

Arhitekti imajo umetniško žilico, vendar je funkcionalnost in vzdržljivost pred "lepoto" - torej ne izdelek "umetnikov", brez gorniških izkušenj (če se razume namig). Faradayjeva kletka je obvezna, seveda tudi sončne celice za polnjenje komunikacijskih naprav ipd. Tudi "eko-toalete" bi bile primerne.


Benjamin Ravnik,

Bivak 2, katerega so postavile starojeseniške generacije plezalcev l. 1936 bi moral ostati na svojem mestu.

Z njim ni nič narobe, le vdrževati ga je potrebno kot ostale tri.

Moderna gajba tukaj gor ne bi smela kaj iskati.


Rok Kovač,

Vsaka čast Roku Omanu za ta vele slovenski nujno potreben projekt naših bivakov, kajti zob časa jih je že pošteno najedel!

Že pred leti sem Roka zasledil v medijih kot vrhunskega izstopajočega arhitekta. Potem sem se spomnil, da smo kot osnovnošolci obiskovali isto šolo Franca Rozmana Staneta v Šentvidu pri Ljubljani. On je bil mislim, da leto pred mano.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46063

Novosti