Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Nemška ekspedicija na najvišjo goro sveta

28.04.1925

dLib.si

torek, 28. april 1925, ob 18:15, Boris Štupar, ogledov: 777

Jutro: Nemško planinsko društvo, ki je šele nedavno nastalo iz nemško-avstrijske alpinistične organizacije, je prevzelo pokroviteljstvo nad nemško ekspedicijo na Mount Everest.

Zopet se kaže nemška ekspanzivnost tudi na polju alpinistike: Nemci hočejo za vsako ceno videti tudi svoja imena v spominskem kamnu na najvišji gori sveta. Zavist, da bi blestela na plošči samo angleška imena, jim ne da miru ter jih spodbuja k tekmi.

Dne 2. julija odidejo člani ekspedicije v Benetke. Sestanejo se z Avstrijci, katere bo vodil planinec Pulsator v. Peiser. Nemcem bosta poveljevala bivši stotnik Bleines in dr. Schmidt. Na prijateljskem sestanku alpincev, ki se je vršil te dni v Berlinu, se je govorilo med drugim tudi o načrtu, kako je treba splezati na vrh Mount Everesta. Pulsator v. Peiser bo plezal kvišku z južne strani. Najprej se poda na pot izvidna ekspedicija, kateri bo sledil glavni štab, ki bo razdeljen v dve skupini. Za plezanje do vrha je določenih samo trideset oseb. Izvidna ekspedicija bo imela nalogo proučiti teren in razmere v visokem gorovju ter pozneje oskrbovati plezalce. Na vznožju kančunskega ledenika bo postavila ekspedicija taborišče, ki bo nekak generalen štab podjetja. Za ekspedicijo so že določeni strokovnjaki vseh vrst: geologi, topografi, risarji in drugi. Glavna opora ekspedicije pa bo šest izkušenih tirolskih vodnikov po visokih gorah. Ti bodo pomagali svojim gospodarjem na vrh.

Najvišje točke sveta pa nočejo planinci iz Avstrije in Nemčije zavzeti v enem mahu, marveč polagoma v etapah. Izvidna ekspedicija se poda na pot že letos poleti. Njena naloga bo, pripraviti vse potrebno za jedro planincev, ki odpotuje šele v prihodnjem letu. Alpinisti bodo opremljeni z vsemi pritiklinami za tako pot ter bodo imeli s seboj celo radio, potom katerega bodo pošiljali v svet vesti najkrajšim potom. Člani bodo med sabo neprestano v zvezi s pomočjo brezžičnega brzojava.

Sestanka, v Berlinu se je udeležil tudi član angleške ekspedicije polkovnika Bruceja na Mount Everest kapitan Noel, ki je nekaj časa motril Nemce, potem pa se namrdnil in jim voščil vso srečo. Dejal je: »Uverjen sem. da se boste potrudili, toda kako bo s plezanjem na vrh, boste že videli sami«. Tibetanski lame, ki se nahajajo v Berlinu in so tudi prisostvovali temu sestanku, so se na te besede baje prav pomenljivo smehljali.

Jutro, 28. april 1925

Oznake: HIM
eXTReMe Tracker