Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nova smrtna žrtev Turnca

Slovenec: Akademik Svetozar Likar umrl
Ljubljana, 13. maja.

Današnji »Ponedeljski Slovenec« je poročal o novi nesreči na strmi skali Turncu za Šmarno goro. Skoraj na istem delu te skale kakor prejšnjo nedeljo pokojni Mirko Dovič z Ježice je v nedeljo okoli 5 popoldne strmoglavil v globino 19-letni akademik, slušatelj prava Svetozar Likar.

Svetozar Likar si je v nedeljo izposodil pri svojem sorodniku g. Vrančiču v Razlagovi ulici 3, pri katerem je stanoval, kolo ter se odpeljal do Šmarne gore. Tam je našel več znancev, ki so se podali na Turnc, z njimi seveda tudi Likar. Nesreča Mirka Doviča ni izmodrila mladine in tako je tudi včeraj plezalo na Turnc vse polno mladih ljudi. Svetozar Likar je že prišel do vrha ter se vračal navzdol, ko je sredi pečine naenkrat omahnil ter strmoglavil navzdol. Odbijal se je od roba do roba skale ter težko ranjen priletel do dna, kjer so ga prestregli drugi turisti.
Na Šmarni gori je bilo pri Aljaževi slavnosti tudi več zdravnikov, ki so prihiteli na pomoč ter Likarja obvezali, iz vile ministra n. r. dr. Novaka pa so telefonirali po reševalni avto, ki je ponesrečenega mladeniča prepeljal v bolnišnico.

Mladi Likar je bil na pol v nezavesti. Kljub težkim poškodbam — imel je levo roko dvakrat zlomljeno, dalje je imel poškodbe na glavi in po vsem telesu — so imeli zdravniki v bolnišnici le upanje, da bo mladenič okreval. Toda njegovo stanje se je že ponoči pričelo slabšati in davi ob 9 je Likar umrl.

Smrtno ponesrečeni Svetozar Likar se je rodil leta 1916 v Ljubljani. Njegov oče je dr. Ivan Likar, upokojeni sodnik upravnega sodišča v Celju in sedaj odvetnik. Svetozar je študiral v drugem semestru pravo ter je bil izvrsten, izredno nadarjen dijak. Očeta, kakor vse druge svojce in prijatelje pokojnika je zadela nesreča mladega Svetozarja v dno srca. Gospodu dr. Likarju in vsem prizadetim izrekamo naše globoko sočutje. Naj vrlemu mladeniču sveti večna luč!
Pogreb pokojnika bo v sredo ob 16 izpred mrtvašnice splošne bolnišnice.

Odkar so »odkrili« Turnc kot pripravno plezalno šolo, so se do sedaj ponesrečili smrtno na njem štirje mladi ljudje: nadarjeni medicinec Lojze De Reggi, Minka Narobe, vrli krščanski mladenič Mirko Dovič in sedaj še izvrstni dijak Svetozar Likar.
 

Slovenec, 14. maj 1935

14.05.1935

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti