Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Aljaževa proslava na Šmarni gori

Jutro: Krasno jutro je privabilo rekordno število izletnikov in častilcev pokojnega župnika Aljaža k odkritju spominske plošče, ki jo je vzidala ljubljanska Glasbena Matica.

Ko se je bližala ura odkritja, je bil vrh Šmarne gore skoraj premajhen. Predsednik Glasbene Matice dr. Vl. Ravnihar je po službi božji pozdravil občinstvo in v kratkih besedah orisal pomen slavnosti. Zvrstila se je še cela vrsta govornikov: dr. Hacin kot zastopnik banovine, dr. Pretnar za SPD, upravitelj Serajnik za občino Dovje, tacenski župan Medved, za TK Skalo g. Kham in g. Škof v imenu Aljaževih sorodnikov.
Vsi govorniki so poudarjal, kako velike zasluge ima Aljaž za slovensko narodno pesem in planinstvo. G. prof. Mlakar je pa v humorističnem govoru podal nekaj doživljajev iz Aljaževega življenja.

Po slavnosti so pred cerkvijo zapeli Aljaževe pesmi prosvetni zbor iz Zgornjih Pirnič, »Zarja« iz Tacna, cerkveni zbor iz Šmartnega, Slovenski vokalni kvintet, Glasbena Matica in mladinski zbor iz Št. Vida. Popoldne so odšli Matičarji in velik del občinstva k Aljaževi rojstni hiši v Zavrh, kjer je Matica zapela Aljaževi pesmi »Triglav moj dom« in »Na bregu«.

Jutro, 13. maj 1935
 

13.05.1935

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45945

Novosti