Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Turnc je spet zahteval smrtno žrtev

Jutro, Ponedeljska izdaja: Včeraj popoldne se je ponesrečil na Turncu 19-letni knjigoveški vajenec Mirko Dovič — Prepeljan v ljubljansko bolnišnico je proti večeru umrl zaradi hudih notranjih poškodb

Ljubljana, 5. maja. Priljubljena plezalna tura Turnc pod Šmarno goro, kjer sta se pred leti smrtno ponesrečila eden naših, najboljših plezalcev Lojze De Reggi in neka mlada turistka, je danes spet zahtevala žrtev. Skoro z vrha je strmoglavil v globino 19-letni knjigoveški vajenec Mirko Dovič iz Male vasi pri Ježici.

Dovič je šel popoldne z dvema tovarišema na Šmarno goro. Med potjo pa so se domenili, da naskočijo Turnc. Okrog 15. so plezali na strmo skalo, ko je Doviču na gladki polici nenadno spodrsnilo, da je padel z višine 10 m, nato se je pa kotalil še po peščenem produ. Tovariša in drugi, ki so opazili nesrečo, so mu naglo prihiteli na pomoč in ga za silo obvezali. Na pomoč so bili pozvani reševalci, ki so naglo prihiteli z reševalnim avtomobilom v Vikerče. Precej potolčenega Doviča so naložili na nosilnice in ga po napornem prenosa s pobočja Šmarne gore zanesli na avtomobil in prepeljali v bolnišnico. Tam so ugotovili, da si je ponesrečenec zlomil desno nogo v kolku. Precej je tudi potolčen po glavi in hrbtu. Poleg vidnih zunanjih je pa dobil tudi resnejše notranje poškodbe. Ponesrečenec je bil sicer ves čas pri zavesti, vendar je le s težavo govoril.

Zdravniki so storili vse, da bi rešili poškodovanca, a je bil ves trud zaman, dasi je sicer spočetka obstojalo upanje, da bo možna rešitev. Kmalu po 18. uri se je začel smrtni boj, ki mu je mladenič podlegel nekaj pred 10. uro. Ponovna nesreča na Turnco naj bo turistom in izletnikom v opomin, da je potrebna pri plezanju na Turnc vsa previdnost.

Jutro, 6. maj 1935

06.05.1935

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti