Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Odlikovana psica

Jutro: Volčjakinja »Bethy« dobila srebrno kolajno

Na dvorišču vojašnice 99. francoskega pehotnega polka v alpskem mestu Valloiru se je izvršila te dni neobičajna slovesnost. Polkovni volčjakinji »Betty« so slavnostno izročili srebrno kolajno za hrabrost, ki jo je pokazala v prvi polovici letošnjega marca, ko je rešila življenje ponesrečenemu smučarju. O tej stvari smo tedaj že pisali.

Dne 8. marca je skupina petih pariških dijakov napravila smučarski izlet na poledenelo goro Col de Galibier. Po večurnem težkem pohodu je 21-letni študent Rudelle padel v neko ledniško razpoko in si zlomil nogo. Njegovi tovariši so ga zaščitili kolikor so mogli in hitro odšli v Vallodre, da mu privedejo od tam pomoč, kajti sami ga niso mogli spraviti v dolino.

Smučarska patrola valloirskega polka se je podala s sanmi na goro, toda tudi vojaki niso mogli v izredno slabih vremenskih okoliščinah rešiti Rudella, ker so nekaterim vojakom samim skoraj zmrznili prsti, rasen tega pa so se jim sani, s katerimi naj bi privedli ponesrečenca v dolino, razbile. Tako so dijaku ostavili le nekoliko odej in tople pijače ter se vrnili v Valloire po nove sani. Ostavili so mu tudi polkovno volčjakinjo Betty, ki je takoj razumela položaj in legla z vsem svojim truplom na mladega človeka, da bi ga grela.

Celih 37 ur sta prebila v tem položaju človek in psica v strašnem mrazu, preden so prišli reševalci žival se je za človeka naravnost žrtvovala, kajti pozneje so ugotovili, da so ji sami zmrznili sesci. Nekoliko dni prej je vrgla mladiče, ki so jih morali vojaki izrediti z mlečnimi steklenicami. Rudella so ozdravili. Sedaj je prišlo pogumni volčjakinji plačilo. Društvo za zaščito živali je dalo izdelati zanjo srebrno kolajno. Ponosno je stopala Betty poleg polkovnega poveljnika mimo častne stotnije, ki ji je izkazala čast s puškami. Potem je polkovnik svečano prebral pospremno listino. Tudi lyonski vojaški guverner si ni mogel kaj, da bi ne poslal brzojavke, ki ugotavlja, da je Betty v polni meri zaslužila odlikovanje, saj je rešila življenje človeku.

Jutro, 18. maj 1935
 

18.05.1935

dLib.si

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti