Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Z naših gora

Jutro: Ljubljana, 8. maja
Zadovoljni lahko motrimo razvoj našega alpinizma.

Mnogo smelega pionirskega dela je bilo storjenega v zadnjem desetletju. Osrednji odbor SPD v Ljubljani lahko, oprt na delavne podružnice in zlasti še na pionirsko gardo Skalašev, razvija obsežen delovni program. V propagandnem pogledu pa je treba izpolniti še marsikatero vrzel. »Planinski vestnik« v svoji lepi opremi in dobri vsebini še vedno terja večjega števila naročnikov, da bo lahko zadihal. Fotografske umetnine naših plezalcev in drugih zaverovancev, ki znajo v kamero ujeti najprelestnejše skrivnosti in lepote naše zemlje, se skrivajo po zasebnih albumih. Le redke najlepše ugledajo beli dan.

Planinski koledar »Iz naših krajev « je že dvakrat prinesel zajetno zbirko izbranih posnetkov. Slednjič se je odbor SPD v Ljubljani sam odločil, da v velikem albumu poda javnosti zbor in izbor najlepših umetnin, kar jih je doslej v naših planinah posnela fotografska kamera. V zborniku »Iz naših gora« so sami znani naši amaterji-mojstri prispevali svoje najboljše. Po številu posnetkov v veliki meri gotovo tudi po kvaliteti sta najčastneje zastopana Janko Skerlep in Janko Ravnik.
Skerlep nam je predstavil Ratitovec, Jalovec gledan iz Planice, zimsko vizijo Šmarne gore, pogled z Vojščice na Ponce, Jalovec in Mangart, tišino Sv. Duha ob Bohinjskem jezeru, Triglav iz Vrat, zimsko podobo Velike Planine, Storžič s Kala, Vrtačo s Stola, Storžič izpod Košute, Okrešelj, mogočni Oltar in Veliko Ponco ter Planjavo in Ojstrico, ogledovano z Velike Planine.
Prof. Ravnik nam je predstavil Verner nad Velim Poljem, ljubke narcise pod Golico, skupino Podrte gore z Vogla, svoje drago Bohinjsko jezero in Praprotnico pri Bohinju pod zimsko odejo, potem prelepo pomlad v Martuljku, Voje in samotni Robanov kot. S Kremžarjeve poti je posnel Skuto, liubko gorenjsko pokrajino pa je poiskal pod Storžičem. Slednjič nam je pokazal še zimske čare Bohinja, Podvolovljeka in Vogla.
Naš umetnik starega slovesa Fran Krašovec je v svoji lirični mehkobi poiskal ovce pod Planjavo, severna stran; zamikala ga je pot v snegu in pomlad v Matkovem kotu.
Dr. Pretnar je prinesel s svojega izleta na jug lep posnetek ob Prespanskem jezeru, Korabsko skupino in Perister s severne strani.
Dr. Gušič nam predstavlja Sušičko jezro, Bobotov kuk ter Prutaš.
Dr. Kajzelj je posnel Podrto goro in močno učinkovito odjugo nad Vrati, s strmo steno Šplevtom v ospredju. Njegova Ojstrica je res vredna svojega imena, enako krepka sta Klek in Stol izpod Rošce.
Dr. Brilej je prispeval Škrlatico in Visoko Ponco od Podkorena, malo, a oboje dobro.
Fantastično Urbanovo špico nam je odkril Vilhar, Planinšek je prispeval poezije polno Jutro na Vršiču, Cveto Švigelj je poiskal nov Triglav, Jože Kovačič je fotografiral teloh in jutro na Roglji.
Mirko Pečar nam je lepo predstavil staro znanko Logarsko dolino, Cizelj pa Pohorje v snežnem ornatu.

Že sama našteta imena sotrudnikov in motivov pričujejo o bogastvu albuma, ki zares zasluži vso pozornost in ne bi smel manjkati na nobeni družinski mizi. Razen amaterjev fotografov pa so prispevali planinske slike Hodnik (Jalovec), Klemenčič (Martuljek) in Koželj (Kočno in Grintavec). Večbarvne reprodukcije so sicer izvrstno uspele, ali šlo bi tudi brez njih. Vsekakor pa je album tak, da zasluži obširnejšo sodbo esteta in strokovnjaka, a od strani prijateljev prirode podpore z nakupom. Imaš prijatelja na tujem? Pošlji mu album »Iz naših gora!«

Jutro, 9. maj 1935

09.05.1935

dLib.si

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti