Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na najvišji vrh sveta

Jutro: Priprave za eno najbolj tveganih turističnih podjetij na zemlji — Treniranje srca in pljuč — Razsodnost, ki odpove v resnih trenutkih

Pred nekoliko dnevi je odpotovalo v Indijo šest mladih, krepkih Angležev pod vodstvom znanega naskakovalca Mounta Everesta, Hugha Ruttledgea. V Darjeelingu se hočejo izvežbati za ponoven naskok na najvišjo goro sveta, ki ga poskusijo v aprilu 1936. Ruttledge se je sam prepričal, da tudi z najmodernejšimi pripomočki ni mogoče premagati najvišje gore, če niso ljudje na zunaj in na znotraj prilagojeni njenim posebnim zračnim in življenjskim pogojem. Po najnovejših izkušnjah celo kisikovim maskam ne zaupajo več.

Ruttledge se je z zadnje ekspedicije vrnil s prepričanjem, da bo zmagal v borbi za vrh Mounta Everesta le tisti, ki more živeti brez maske v višini 6000 do 8000 m. Zato si je za novi naskok izbral same mlade, krepke može, ki jih more že v naprej izvežbati. Ne zadostuje, da postavljaš ljudi vsak dan za eno uro ali dve v celico z nizkim zračnim pritiskom. Srce in pljuča se sicer v trenutku prilagodijo temu, a hitra menjava prinaša s seboj razne kvare, ki niso v pravem razmerju z uspehi.

V Darjeelingu bo Ruttledge tedaj šesterico svojih spremljevalcev navajal na razmere, ki jih čakajo v najvišjih višinah zemlje, kazal jim bo nevarnosti ter jih učil, kako se jim izognejo. Praktično bo njih naloga v tem, da bodo v 10 mesecih pripravili celo vrsto taborišč na poti do vrha Mounta Everesta. V teh taboriščih bodo prebili tedne in mesece in se vežbali, da jim ostaneta telo in duh sposobna za najtežji napor. V takšnih višinah namreč ne popušča samo telo, temveč tudi duh.
Pri zadnjih ekspedicijah so opazovali, da so možje v višini 6000 m popolnoma izgubili sposobnost presojanja in n. pr. niso vedeli, kakšen namen ima svinčnik, kuhalnik ali filmska kamera. Takšne nevarne duševne motnje, je treba na vsak način izključiti in tudi to bo naloga skoraj enoletnega vežbanja v himalajskem visokogorju.

Jutro, 8. maj 1935
 

08.05.1935

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti