Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Žrtev dveh mladih divjih lovcev

Jutro: Luče, 7. maja
Vest o zavratnem umoru priljubljenega in vobče spoštovanega gozdarja v škofijskih gozdovih, g. Emila Krištofa, je hudo pretresla vso gornjesavinjsko dolino.

Vsi ljudje iskreno sočustvujejo z usodo mladega moža, ki je pri vestnem izvrševanju službe padel kot žrtev brezumne roke divjega lovca, ter pomilujejo težko prizadeto mlado vdovo z obema njenima malčkoma. Truplo nesrečnega gozdarja, ki so ga snoči pripeljali v Luče, so davi po obdukciji položili v krsto v mrtvašnici na farnem pokopališču. V zgodnjem jutru so pričele romati do njegove krste množice domačinov. Lovci in gozdarji so nanesli na njegovo poslednje ležišče obilico planinskega in gozdnega cvetja ter zelenja. Razen domačinov in gorjancev pa so ga prihajali kropit tudi ljudje od daleč z vozovi in avtomobili. Danes dopoldne so truplo prepeljali v Kotlje pri Guštanju, kjer bo jutri zjutraj pokopan.

Pogreb je pokazal, kako priljubljen je bil pokojnik med prebivalstvom in kako globoko je pretresla njegova tragična smrt vse, ki so ga poznali. Orožniki so bili vse te dni z največjo vnemo na nogah, da bi izsledili neznanega morilca. Po napornem raziskovanju in poizvedovanju na terenu, ki je prav v območju lučke orožniške postaje v samih gorah, sta narednik Sijirković in podnarednik Zavec danes popoldne aretirala oba storilca.
Pokojni gozdar je padel kot žrtev tipičnega zločina divjih lovcev, a kar je na dejanju še najbolj žalostnega, je dejstvo, da imata njegovo smrt na vesti dva prav mlada, komaj po 19 let stara kmečka fanta, hlapec Aleks Moličnik iz Podveže in posestnikov sin Lojze Robnik s Podvolovljeka. V nedeljo sta oba fanta skupaj oprezovala za divjim petelinom na Planici. Ko ju je gozdar čisto slučajno začul ter odšel za njunim strelom in ju izsledil, sta jadrno pobegnila. Pokojni Krištof je s svojo lovsko puško še streljal za njima in krogla je oplazila Robnika po levi roki Moličnik pa se je na begu v hipu okrenil in pomeril na gozdarja nazaj. Izvežbana roka divjega lovca je zadela tudi s tem usodnim strelom in Emil Krištof se je zgrudil smrtno ranjen. Oba aretiranca sta izprva skušala tajiti, na koncu pa sta se pod pezo indicijev in izdajalske rane na Robnikovi lakti udala. Oba divja lovca so orožniki izročili sodišču.

Jutro, 8. maj 1935
 

08.05.1935

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti