Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Škofov nečak ustreljen

Jutro: Pri lovu na divjega petelina je bil ustreljen gozdar Krištof — Doslej je bilo aretiranih 6 osumljenih

Luče, 6. maja.
V nedeljo ob pol 5. zjutraj je bil na Planici, do koder je iz Luč tri ure hoda, ustreljen gozdar škofijskih posestev g. Emil Krištof. Pokojnik je nečak ljubljanskega knezoškofa g. dr. Rožmana. V vsej Gornji Savinjski dolini je njegova tragična smrt vzbudila veliko obžalovanje in orožniki se že oba dni silno trudijo, da doženejo, kdo je segel po življenju mladega gozdarja.

Emil Krištof je bil star šele 28 let. Bil je poročen in z mlado vdovo jočeta za dobrim očetom dva otročička. Bil je znan po svoji poštenosti pa tudi po odločnosti v odgovorni gozdarski službi. Že v soboto zvečer se je poslovil od družinice in se odpravil proti Guttenbergovi koči nad petelina. Ženi je še zagotovil, da se bo v nedeljo zjutraj, takoj po odstrelu, vrnil v Luče k maši.
Ob pol 5. zjutraj so v samotnem gozdu odjeknili streli. Ko sta čez čas prišla tjakaj dva moška s Planinškove kmetije, sta uzrla gozdarja Krištofa v krvi na tleh. Za drevesom pa je še stal maskiran zločinec, ki je takoj pomeril proti došlecema, da sta jadrno pobegnila pred nespoznanim nasilnikom. Ali pa jih je morda bilo več? Ni dvoma, da je gozdar Emil Krištof padel kot žrtev maščevalnega divjega lovca.

Čim je bilo orožništvo v Lučah obveščeno o tragičnem dogodku, se je takoj podala orožniška patrulja na kraj zločina. Ugotovili so, da je bil Emil Krištof ustreljen na daljavo kakih 60 korakov. Strel je bil smrtonosen, vendar je ranjenec še hotel ustreliti v divjega lovca, a je že omahnil. Divji lovec je potem še enkrat ustrelil proti gozdarju, a v drugo ni zadel. Orožniške patrulje so danes ves dan iskale osumljence. V Luče so prignali kakih šest osumljencev in jih zaslišujejo. Iz Gornjega grada, odkoder je do Luč 18 km, se je podala na kraj zločina sodna komisija pod vodstvom preiskovalnega sodnika Prohinarja. Truplo bodo nocoj prenesli v Luče, nakar bo gornjegrajski zdravnik dr. Rak še v teku noči ali pa jutri, v torek zjutraj, izvršil obdukcijo, potem pa bo pokojnik ob 10. položen k večnemu počitku.
Knezoškof dr. Rožman je bil takoj v nedeljo obveščen o za vratnem umoru svojega nečaka in se je popoldne z avtomobilom odpeljal iz Ljubljane v Luče. Narednik Sijirković in podnarednik Zavec sta se mnogo trudila, da ugotovita strelca. Splošno vlada prepričanje, da bo zavratni morilec že jutri razkrinkan.

Jutro, 7. maj 1935

07.05.1935

dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti