Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Do narave prijazno zimsko gomištvo

sobota, 10. januar 2004, ob 14:40, Franci Savenc, ogledov: 1491

Delo-Trip, 08.01.03
Žiga Černe: Za boljšo obveščenost, ozaveščenost in znanje pripravlja Gorska reševalna služba Slovenije s Planinsko zvezo Slovenije čez teden dni dvodnevni tečaj o varovanju pred snežnimí plazovi in varni hoji

Do narave prijazno zimsko gomištvo

Z zimskim gorništvom se ukvarja vedno več Ijudi, zato želi Planinska zveza Slovenije obískovalcem gora posredovati uporabne nasvete, kako biti pri tem prijazen do narave. Odgovorno vedenje gornikov bo nedvomno zmanjšalo možnost sporov med različnimí souporabniki gorskega prostora.

Pristna doživetja so od nekdaj sestaven in neodtujljiv del gorništva. prost dostop do gora pa je temeljna človekova pravica. S tem, seveda, da se kot obiskovalci gora zavedamo tudi svoje odgovornosti. Naše dejavnosti v gorah naj bodo torej v skladu z naravnimi danostmi in njihovimí omejitvami.

Z vse večjim obiskom bolj ali manj pripravljenih planincev se povečuje tudi možnost nesreč v gorah v tem času. Za boljšo obveščenost, ozaveščenost in znanje pripravlja Gorska reševalna služba Slovenije s Planinsko zvezo Slovenije čez teden dni dvodnevni tečaj o varovanju pred snežnimí plazovi in varni hoji po hribih. Bližnje srečanje s snežnim plazom se namreč najpogosteje konca s hudimi poškodbami ali smrtjo. Največ žrtev, zasutih pod plazom, umre zaradí podhladitve, zadušitve in ran, ki jih povzročita nalet plazu in material, ki ga plaz nosi s seboj. Temu pa bi se lahko izognili, če bi vsak planinec, alpinist in turni smučar poznal osnove varstva pred snežnimi plazovi. Zato so pri Gorski reševalni službi Slovenije že pred časom pripravili poseben plakat in zloženko z naslovom Pozor, snežni plaz!, v kateri je moč dobití izčrpne informacije o snežnih plazovih in varstvu pred njimi. Tečaj, kot rečeno, pripravljajo za soboto, 17., in nedeIjo, 18. januarja, v vadbenem centru Slovenske vojske na Pokljuki. V soboto bodo začeli ob 8. uri, v nedeljo pa vas bodo odpeljali na zahtevnejšo gorsko turo nekam nad Pokljuko. Prijavnina znaša 3500 tolarjev, število udeležencev je omejeno. Prijave sprejemajo do 10. januarja po e-pošti [email protected] oziroma na Gorski reševalni službi Slovenije, Dvoržakova 9 v Ljubljani.

Pripravil Žiga Černe

Komentiraj (1):

Franc Savenc, sobota, 10. januar 2004, ob 15:06

Gorska reševalna služba PZS ima od 01.01.2004 pisarno v Kranju, Bleiweisova 34; poštni naslov p.p. 245, 4101 Kranj, tel. (04) 201-06-70 in mobilni 041 617-817, fax.: (04) 201-06-71
Za prijave pa je tudi vprašanje, če je še čas - velja se pozanimati telefonično ...

eXTReMe Tracker