Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

S stolpa ljubezni

Delo - Špela Kuralt: ... se vidi vse do Triglava
PZS
- Simon Mansutti: Stolp ljubezni vabi na Žusem


Na Žusmu so člani planinskega društva postavili najvišji leseni stolp v Sloveniji
.

Loka pri Žusmu – Na vrhu 669 metrov visokega Žusma so v nedeljo uradno odprli razgledni leseni stolp, imenovan Stolp ljubezni. Z zbiranjem prispevkov in donacij ter s številnimi urami prostovoljnega dela so ga postavili člani Planinskega društva Žusem, ki so do stolpa uredili tudi pešpot.

Mlado planinsko društvo si je na pobudo podpredsednika Martina Ozisa že ob ustanovitvi leta 2008 zadalo nalogo, da bodo na vrhu Žusma postavili stolp. Zgled so imeli v edinem podobnem stolpu na Planini nad Vrhniko, ki je nekaj metrov nižji in iz drugega lesa. Večino časa so v društvu urejali papirje in čakali na prostorski načrt občine Šentjur. Potem je šlo hitro in kljub krizi jim je uspelo zbrati dovolj denarja, da je stolp lahko zrasel.

Do vrha stolpa vodi 116 stopnic, vmes je 22 podestov, ima dve razgledni ploščadi. Poleg lesa so morali na vrh hriba, kamor ne vodi nobena cesta, spraviti še beton, več kot tono in pol nerjaveče kovine, tako da je skupaj z materialom in prostovoljnim delom stolp vreden več kot 150.000 evrov. Razgled s 25,9 metra visokega stolpa je osupljiv. Vidi se na Hrvaško, Madžarsko, v Avstrijo in tudi Triglav. Na sploh je Stolp ljubezni že med gradnjo povezal dele Slovenije: macesnov les je s Koroške, obdelali so ga v Komendi. Le dva dni pred uradnim odprtjem je stolp dobil uporabno dovoljenje, menda pa bo zdržal vsaj 50 let!

Za zaljubljene

Stolp ljubezni bo na Žusmu dodana vrednost že zdaj zaljubljenemu kraju. V zaselku pod vrhom namreč stoji cerkev sv. Valentina, vsako leto pripravijo valentinov nočni pohod z laternami. Le nekaj metrov proč je še ena cerkev, posvečena sv. Jakobu. Ambient teh dveh cerkva je tako poseben, da je zavarovan kot kulturna dediščina. Uredili so tudi Grajsko učno pot. Na Žusmu so namreč svoje zatočišče našli žusemski knezi, ki jih prvič omenjajo že leta 1203, o njihovem bivanju pa še vedno pričajo grajske ruševine.

V PD Žusem so prepričani, da bo prav zaradi Stolpa ljubezni še več ljudi obiskalo njihov kraj. Želijo si, da bi se prav na njihovem stolpu kdo poročil ali vsaj zaročil.

Na vrhu stolpa so za obiskovalce, ne le za zaljubljene, namestili še zvon želja, ki je ob otvoritvi precej zvonil. Tudi šentjurski župan Marko Diaci je pozvonil z željo: »Prosim, naj nekdo iz naše občine zadene na loteriji.«

Besedilo in fotografije: Špela Kuralt


PZS, 01.05.2015 - Simon Mansutti: Stolp ljubezni vabi na Žusem

Planinsko društvo Žusem je v nedeljo, 26. aprila 2015, uradno odprlo Stolp ljubezni, najvišji leseni stolp v Sloveniji. Skoraj 26 metrov visok razgledni stolp iz macesnovega lesa stoji na severovzhodnem vrhu Velikega špička (669 m), najvišje točke Žusma, ki predstavlja severni rob Kozjanskega.

Ideja o postavitvi razglednega stolpa se je rodila leta 2008, sočasno z ustanovitvijo Planinskega društva Žusem. Pobudnik ideje o stolpu na Žusmu je bil Martin Ozis. Idejo smo v nadaljevanju nekoliko spremenili in na našem občnem zboru leta 2011 prvič uradno predstavili idejo o gradnji lesenega razglednega stolpa na Žusmu. Leta 2012 smo začeli zbirati finančna sredstva, decembra 2013 je bil sprejet OPN, kar je pomenilo zeleno luč temu velikemu projektu. Pred enim letom smo na tem mestu v sklopu 7. tradicionalnega pohoda na Žusem položili temeljni kamen za Stolp ljubezni. Čez en mesec je bilo potem izdano gradbeno dovoljenje, ki je pomenilo začetek gradnje. Od junija pa do 15. novembra je bil stolp v grobem postavljen, sledila so še lažja dela, kot so montaža strelovoda, ureditev okolice in pridobitev uporabnega dovoljenja. Gradnja je bila v celoti zaključena 25. marca, ko je bil izveden tehnični pregled stolpa z okolico.

Planinsko društvo Žusem je v preteklih letih vso svojo energijo in finančna sredstva vlagalo v projekt postavitve razglednega stolpa na Žusmu. Ob podpori širše množice ljudi, občine Šentjur, KS Loka pri Žusmu, KS Slivnica pri Celju, KS Sv. Štefan, številnih podjetij je bila ideja iz dneva v dan vedno bližje dokončni uresničitvi. To je projekt, ki nas je povezal med sabo in bo doprinesel k razvoju turizma širšega Kozjanskega. Stolp bo privabil številne obiskovalce v naše kraje, kar bo pozitivno vplivalo na razvoj turizma v regiji.

Projekt je finančno podprlo čez 600 donatorjev, kar skupaj znese 77.380 EUR, če temu dodamo še sponzorstva v obliki storitev in materiala, to znese 107.550 EUR. Če pa temu dodamo še neskončno število ur prostovoljnega dela podpornikov, simpatizerjev in vseh nas članov Planinskega društva Žusem, pa vrednost projekta krepko prereže prvotno ocenjeno vrednost 150.000 EUR. Za vso pomoč in podporo se zahvaljujemo Občini Šentjur, vsem trem krajevnim skupnostim, Občini Podčetrtek, vsem izvajalcem, donatorjem, prostovoljcem in vsem drugim, ki ste kakorkoli pripomogli k postavitvi našega bisera na Žusmu.

  27.04.2015, 22:00
S stolpa ljubeznik se vidi vse do Triglava


G-L, 21.04.15: Na Stolp ljubezni
G-L, 30.08.14: Na hribu ljubezni


Predsednik PD Žusem Simon Mansutti (levo) in idejni vodja Stolpa ljubezni, podpredsednik, Martin Ozis na vrhu ob zvonu želja.


 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti