Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kekci v Soški dolini

Primorski dnevnik: V okviru Kekčeve poti so obiskali Tolminska korita in si ogledali slap Kozjak - Maja se odpravljajo v Krpanovo deželo

Gorica ►V sklopu Kekčeve poti (lažji pohodi namenjeni otrokom in družinam) je Slovensko planinsko društvo Gorica prejšnjo nedeljo izpeljalo zanimiv izlet v Soško dolino. Udeležilo se ga je približno 50 pohodnikov, med katerimi je bilo lepo število otrok (22 malih planincev!). Udeleženci so se z lastnimi prevoznimi sredstvi podali najprej do Tolmina in od tod do zaselka Zatolmin, kjer so si ogledali slikovito sotesko Tolminskih korit Gre za skupno ime za naravna korita gorske reke Tolminke in potoka Zadlaščica, ki predstavljajo najnižjo vstopno točko v Triglavski narodni park. Vzdolž krožne poti, ki se vije okrog korit, so pri pohodnikih največ zanimanja vzbudili Dantejeva jama (po ljudskem izročilu naj bi jamo v 14. stoletju obiskal znani renesančni italijanski pesnik Dante Alighieri, ki naj bi ravno tu našel navdih za pesnitev Božanska komedija, točneje za njen Pekel), v sotesko zagozdena trikotna skala, ki je zaradi svoje oblike dobila ime Medvedova glava, in Hudičev most, razpet 60 metrov visoko nad Tolminko in zgrajen pred približno 100 leti, ko je služil avstroogrskim vojakom v času soške fronte. Otroci so se z velikim veseljem sprehodili po prijetni in zaščiteni poti, ob kateri se voda živahno pretaka iz enega v drugi tolmun, še zlasti jih je navdušila prvinska lepota prebujajoče se narave. Po postanku za kosilo in prosto igro na počivališču ob reki Soči pod Tolminom se je vesela druščina izletnikov zapeljala do vasi Idrsko, Iger je obiskala zasebno muzejsko zbirko kmečkega orodja in ostalin iz vseh vojn in obdobij, največ seveda iz prve svetovne vojne. Matic Volarič, ki je zbirateljsko vnemo podedoval po svojem starem očetu, je obiskovalcem izčrpno in pregledno predstavil premično dediščino in bogato vojaško ter etnološko zbirko, razstavljeno v njegovi domači hiši, na svojevrsten način prežeti z zgodovino Soške doline.
Pot pohodnikov se je nato nadaljevala proti Kobaridu, točneje do slapa Kozjak. Štejemo ga za najslikovitejši slovenski slap, ujet v kamniti naravni amfiteater, do katerega vodi zelo prijazna sprehajalna pot ob strugi reke Soče. 15 metrov visoki slap, ki se nahaja v iztočnem ustju potoka Kozjaka, je izdolbel slikovito podzemeljsko dvorano, dno katere krasi tolmun modrozelene barve, njegove stene pa spominjajo na kraško jamo. Po kratkem postanku pri tej edinstveni naravni lepoti so se otroci in njihove družine sproščeno in zadovoljno vrnili k avtomobilom ter ob poti uživali ob nežnem žuborenju potoka, sladkem vonju pomladanskega cvetja in toplini sončnih žarkov. Manjša skupina izletnikov se je v poznih popoldanskih urah peljala še do vasi Avsa pri Livku nad Kobaridom, kjer je obiskala zanimivo turistično kmetijo Jelenov breg pod Matajurjem. Prijazna gostitelja Branko in Dora sta otrokom in spremljevalcem pokazala številne domače in divje živali, ki so tam nastanjene (damjaki, srnjaki, kokoši, poniji, prašički, račke, govedo, morski prašiček), mali planinci so imeli tudi možnost jih pobožati in pokrmiti.
Planinski dan v Soški dolini se je zaključil ob zadovoljstvu vseh udeležencev, k čemur sta nedvomno pripomoglo zelo toplo in sončno pomladansko vreme ter vesela in prijetna družba. Naslednji izlet v sklopu Kekčeve poti je na programu v nedeljo, 10. maja, ko bo na vrsti obisk hriba Sv. Trojica in Krpanove dežele v okolici Pivke.

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti