Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Borna in Jani

ZagrebClimbing: Zadnji konec tedna sta se izkazala mlada hrvaška športna plezalca Borna Čujić in Jani Zoraj

V Paklenici je Borna preplezal legendarno smer Il Maratoneta (8b+), ki jo je opremil in prvi preplezal Maurizio Zanolla - Manolo davnega leta 1987. Za njim je vzpon ponovilo vsega pet plezalcev: Slovenca Uroš Perko in Marko Lukić, Hrvat Ivan Lisica, Francoz Quentin Castagnier in zdaj še mladi (17. letni) Čujić.
Borna je poldrugo leto poskušal opraviti ta vzpon. Bilo je okoli dvajset poskusov, vsakih nekaj mesecev je zanj porabil po dan, dva.
V petek je močan dež zmočil del smeri in nekaj oprimkov je bilo mokrih, pa še vsi stopi v izstopnem delu. V prvem poskusu je Borna zato poskusil z novo kombinacijo preprijemov, ki pa se ni izkazala za dobro. V drugo je plezal kot običajno a je padel v izhodu smeri.
Po še dveh poskusih pa so bili prsti že povsem oguljeni, zato naslednji dan ni niti poskusil.
V nedeljo je bil že prvi poskus odličen. Padel je samo gib pred koncem težav. Toda zaradi razbolenih prstov že ni hotel več poskušati, pa še volda je prodrla skozi poklino in zalila enega od ključnih prijemov. Na srečo pa v navalu adrenalina to ni opazil ... in ob prijateljskem vzpodbujanju je izplezal.
Podrobno je vse to opisal v svojem blogu, kjer je mdr. napisal, da je ocena te smeri celo višja od 8b+ ...

Na drugem koncu, v Kotečniku blizu Celja, je imela Jani ponovno odličen dan. Najprej je v drugem poskusu preplezala smer Divji mož (8a), nato pa v tretjem še težjo Specialist za življenje (8a+). Za tako mlado plezalko dve osmici v enem dnevu več kot vrhunski dosežek.
 

  27.04.2015


Naslovna slika: 
Borna Čujić climbing blog (EN)

26.04.2015: Il Maratoneta


G-L, 05.04.2015:  Naustavljiva Jani

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ PLE Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti