Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Deset let prijateljstva

  ...04.2015

 
 torek, 28. april 2015, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 1189

PS Bazovica - Darko Mohar: Srečanje Prijateljstvo brez meje tokrat ponovno na Sviščakih

Pred desetimi leti ni izgledalo da bo trajalo tako dolgo. Srečanje planincev z Tržaškega, Bistrškega in članov planinske skupine Bazovica z Reke na Hrvaškem v deževnem in mokrem vremenu v šotoru na Črnih njivah pod Snežnikom ni obetalo veliko.
Sami neznaci, malce zaprti vase, še vedno nesproščeni. Potem se je začelo ponavljati, eno leto na Reki pa na Tržaškem, pa spet pod Snežnikom in tako že deset srečnih in zadovoljnih let.
Po treh letih je srečanje dobilo ime 'Prijateljstvo brez meje', simbolično saj je takrat povezovalo planince iz treh držav med katerimi z vstopm Slovenije in Hrvaške v Evropsko unijo meje le počasi izginjajo. Upati je da bodo sčasoma izginile meje tudi v ljudskm glavam ki jih je veliko težje ukiniti kot tiste med državami.

Sviščaki so tudi letos (v nedeljo, 19. aprila) pričakali planince oblečeni v belo, zimsko odejo.
Hitro se je pokazalo tudi sonce, toda za skupino A je vzpon na Snežnik bil pravi zimski. Pod vrhom je celo malo trdega, skoraj poledenelega snega terjalo veliko previdnost. Zahvaljujoč dobro organiziranim domačim vodnikom in članom gorske reševelne službe vse se je izšlo brez težav.
Skupina B se je napotila proti prelepim Grdim dragam, grdim zato ker so gozdarji v tem področju morali delati v izredno težkih, kraških pogojih.

Sledilo je že druženje pred planinskim domom na Sviščakih, v prijetem vzdušju, popoldne že v pomladanskem, toplem in sončnem vremenu. Kot da bi narava pripravila belo, zimsko kuliso nalašč da olepša srečanje zdaj že dolgoletnih prijateljev.
Končalo se je z: Nasvidenje naslednje leto na Reki na Hrvaškem.

Zapisal in fotografiral: Darko Mohar  

eXTReMe Tracker