Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 28.04.2015

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

 

 

 

 

torek, 28. april 2015, ob 00:01, Mitja Filipič, ogledov: 2061

 Zanimiva smer v Koglu

Vreme v naslednjih dneh očitno ne bo najbolj naklonjeno plezanju. Lepši so bili dnevi v preteklem tednu. Kljub temu večje aktivnosti v gorah še ni, so pa zato toliko bolj polna plezališča in toplejše plezalne destinacije južno od nas. V Paklenici skoraj ni dneva brez slovenske naveze v akciji. Nekateri pa so zašli še južneje, naprimer na Malto

Redka ponovitev v Koglu

Petintrideset let je tega kar sta Pavle Kozjek in Zvone Drobnič v južni steni Kogla potegnila novo smer. Spominska smer Tine Jakofčič je v času nastanka zaradi omejenega prostora med Virensovo in Centralno ter v tej ožini že potekajoče Direktne, zbudila dvome o samostojnosti. Nekateri so vzpon bolj smatrali kot prvo ponovitev Direktne z dodanimi variantami. Dokončno sta dvome pregnala Pavle Kozjek in Urban Golob v začetku maja leta 2008, ko sta jo ponovila in natačno narisala skico. Sicer je bila prvič ponovljena že leta 1985, prvič prosto pa šele leta 2011, ko sta jo preplezala Tomaž Jakofčič in Miha Hrastelj. O prostih ponovitvah nato ni več podatkov. Do danes. Pretekli petek, 24. aprila, jo je spet prosto ponovil Janez Svoljšak z Maticem Jezerškom (oba AO Kranj). Janez je drugi raztežaj (VIII) zmogel v drugem poizkusu, tretjega (VIII+) pa na pogled. Najverjetneje sta opravila drugo prosto ponovitev smeri.

  Spominska smer Tine Jakofčič. Vir: AO Kranj

Chamonix

O dobrem vzponu nad Chamonixom smo pisali že v prejšnjih AN. Podoben termin kot že omenjena člana so si za obisk tamkajšnjih špic izbrali tudi člani AO Novo Mesto Matej Balant, Robert Krštinc in Gregor Šetina. V soboto, 18. aprila so se z gondolo najprej zapeljali na Aiguille du Midi, nato pa na ledeniku Glacier du Geant postavili tabor. Časa so nato imeli še za smer M6 Solar (M5+, 200 m) v Pointe Lachenal. V nedeljo jih je vreme priklenilo v šotor, ponedeljek pa je bil dan za Super Couloir Direct (V, WI5-, M6, 800 m) v Mont Blanc du Taculu. Smer so imeli praktično v žepu, ko je kos ledu zadel Gregorjevo ramo. Dimenzije ramena so se v trenutku spremenile in ni jim preostalo drugega kot povratek nazaj pod steno.

 V smeri M6 (prva) in Supercouloir Direct (ostale tri). Vir: AO Novo Mesto

Film 

Dokumentarni film o starosti slovenskega alpinizma Tonetu Škarji bo v sredo, 29. aprila, ob 19.30 predvajan v Mestnem kinu Metropol v Celju. Vabljeni!

Srečno!

Oznake: ALP, AN

Komentiraj (1):

Janez Svoljšak, četrtek, 30. april 2015, ob 17:19

Spominsko smer Tine Jakofčič je leta 2012 ponovil Tadej Krišelj.

eXTReMe Tracker