Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bitka kod Kaporeta

Jutro: Sveslovenska kniižarnica Stefanovič I drug v Beogradu je izdala pod tem naslovom zanimivo vojaško delo študijo o sloviti bitki pri Kobaridu.

Dvanajsti bitki ob Soči. Knjiga im 191 strani velikega oktavnega formata, ima pet skic v tekstu in dve večji skici na posebnih prilogah ter stane 60 dinarjev. Napisal jo je komandant … pešpolka, tudi v Ljubljani znani polkovnik g. Aleksander Daskalovič.

Delo le marljivo izdelano po obstoječih delih italijanske, nemške in francoske vojne literature. Tako po svoji vsebini kakor tudi po svojem političnem in vojaškem značaju zasluži to delo vso pozornost, ker so bile posledice te bitke jako težke ne samo za Italijo, ampak tudi za vse zaveznike. Anglija in Francija sta morali namreč poslati 11 divizij, da ustavijo avstrijsko-nemško vojsko, ki je vedno hitreje in krepkeje prodirala v notranjost Italije, katere vojska je bila v tej bitki popolnoma strta. Čeprav je ta bitka končala nesrečno za Italijo — Cadorna sam pravi: »Ta žalostna epizoda ni niti najmanj zapečatila usodo Italije« — pa je bila vendar splošne koristi za zaveznike, ker je bila v njej in poznejšem zasledovanju deloma izrabljena tudi nasprotna sila. Ta poraz Italijanske vojske je imel tudi to dobro stran, da je zbližal zavezniške sile sporazuma, ki so se pričele še boli aktivno pripravljati za skupno vodstvo vojne. Končno je Italijanom odprla oči glede nedostatkov njihove vojske in je pričela energična reorganizacija in priprava za poznejše operacije.

Za nas je to delo poučno, ker se vršila bitka v neposredni bližini naše sedanje države in je zato koristno, da se izrabijo vse mogoče koristi za bodočnost. Knjiga spada brez dvoma med najinteresantnejše publikacije naše vojaške literature in sploh strokovne literature o svetovni vojni. Pisana je v prvi vrsti za vojaške strokovnjake, vendar pa v tako lahkem stilu, da ji more slediti in jo z zanimanjem čitati tudi laik. Zato jo toplo priporočamo.

Jutro, 18. april 1925

18.04.1925

dLib.si

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti