Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Za varstvo planinskih cvetic

17.04.1925

dLib.si

petek, 17. april 1925, ob 15:06, Boris Štupar, ogledov: 651

Slovenec - Prejeli smo: Nečuveno je s kakšno brezobzirnostjo posebno naši nedeljski izletniki pustošijo našo prekrasno planinsko floro.

Vse premalo je pouka, premalo pa tudi javnega žigosanja te vrste vandalizma, ki se mu udaja staro in mlado. Baš v minulih praznikih smo imeli priliko na lastne oči opažati in se zgražati nad početjem takih-le »Izletnikov«, ki hočejo oropati naravo vse njene krasote. Posebno izletnike k Sv. Katarini imamo v mislih. Znano je, da raste ondi med drugimi ena izmed najznamenitejših svetovnoznanih cvetic: Blagajev volčin (Daphne Blagayana-Freyer), ki jo bodo naši izletniki — če pojde tako dalje kot doslej - v par letih popolnoma uničili; enako tudi dišeči volčin (Daphne Cneorum). Izletnikom pridno pomagajo uničevati ta prekrasni cvet tudi domačini s tem, da ne le porežejo temveč celo s koreninami porujejo cele koše teh rastlin ter jih potem prodajajo izletnikom. Dolžnost vse pametne javnosti je, da prepreči to barbarstvo.

Opozarjamo, da sta obe imenovani cvetki pod varstvom zakona poleg drugih 19 vrst planinske flore. Začasno pa ureja varstvo planinske flore naredba deželne vlade za Slovenijo z dne 19 februarja 1921. št. 64: (glej Uradni list št. 25. iz leta 1921.). Po § 3. te naredbe je trgovsko izkoriščanje alpske flore sploh prepovedano in po § 8. tudi kaznivo z zaporom do 14 dni ali z globo do 1000 Din. Naj naši inteligentni krogi zlasti šole pri otrokih — delujejo na to da se to ropanje narave končno vendar že ustavi!

Jutro, 17. april 1925
 

eXTReMe Tracker