Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ob 90 letnici Aljaževega rojstva

Slovenec: Glasbena Matica ljubljanska počasti svojega častnega člana, triglavskega župnika in slovenskega skladatelja Jakoba Aljaža z dvema spominskima prireditvama, ...

... in sicer: V petek, 10. maja bo ob 20 v filharmonični dvorani Aljaževa akademija. Spominski govor o izredno priljubljenem in vsestransko spoštovanem duhovnem svetniku Jakobu Aljažu bo imel njegov najboljši prijatelj, znani planinski pisatelj g. prof. Janko Mlakar.
Ostali spored akademije je naslednji: Orkestralno društvo Glasbene Matice izvaja prvič Škerjančevo najnovejše delo za godalni orkester, in sicer preludij in fugo na znano Hajdrihovo davorijo »Buči, buči morje Adriiansko«. Zatem zaigra orkester ljubko Šantlovo skladbo »Belokranjsko «, ki obsega tri stavke, in sicer: »Igraj kolo«, serenado »Al' je trden ta vaš most«, »Zbirajmo fantiče «. Na akademiji sodeluje dalje znani Slovenski vokalni kvintet, ki nam zapoje Aljaževe »Občutke« z bariton-solom. Poleg tega nam zapoje kvartet še Aljažev zbor »Dneva nam pripelji žar«. Mešani zbor Glasbene Matice ljubljanske pa zapoje tri Aljaževe zbore, in sicer: »Vjetega ptiča tožba«, »Sirota« in »Oj, zbogom, ti planinski svet«. Moški zbor pa tri: znano, izredno učinkovito »Na bregu«, prekrasno, globoko občuteno »Divno noč« in pa skoraj ponarodela Aljažev zbor »Oj, Triglav«.

Vstopnice za Aljaževo akademijo so v predprodaji v knjigarni Glasbene Matice, sedeži po 10, stojišča pa po 5 Din.

V nedeljo, 12. maja pa se odkrije spominski relief na Šmarni gori. Relief je izdelal akademični kipar Tone Kralj, vlila pa ga je ljubljanska tvrdka »Jugolutz« v Šiški v svoji sloveči mali livarni kovin in umetnin, ki jo vodi slovenski mojster-mentor g. Sušnik. Delo je v vsakem pogledu izredno posrečeno in lahko trdimo, da v celi naši domovini ni še vzidane tako lepe, umetniško dovršene spominske reliefne plošče.

Spored šmarnogorske prireditve je naslednji: Ob 9 bo slovesno pritrkavanje, ob 10 bere sveto mašo stolni dekan in skladatelj g. dr. Frančišek Kimovec, ki bo imel tudi svečanosti primeren cerkveni govor. Pri maši poje moški in mešani zbor Glasbene Matice. Ob 11 dopoldne bo odkril predsednik Glasbene Matice dr. Vladimir Ravnihar spominsko ploščo, nakar bo sledil cerkveni blagoslov in govori raznih zastopnikov, predvsem SPD, Aljaževega kluba in TK Skale, Zatem bo prevzel vodiški župnik g. Peter Janc ploščo v varstvo. Po slovesnem blagoslovljenju pa bo na prostoru okoli cerkve koncert Aljaževih zborov, pri katerem nastopijo: Prosvetno društvo iz Gornjih Pirnič, Slovenski vokalni kvintet in zbor Glasbene Matice ljubljanske. Ob 14 bo sestop s Šmarne gore proti Zavrhu, kjer obiščemo rojstni dom Jakoba Aljaža, to je hišo št 2 Zavrhom. Od Zavrha je samo četrt ure do postaje Medno ali pa dobre četrt ure do Broda, odnosno malo več ko pol ure do tramvaja v št. Vidu.
Glasbena Matica vabi vse častilce pokojnega triglavskega župnika na akademijo v Ljubljani in k odkritju spominske reliefne plošče na Šmarni gori.

Napis na plošči, ki se glasi:
Triglavski župnik, ljubil si višine,
po njih si romal, molil, pesmi pel.
Premnogo src za njih lepoto vnel,
zdaj ti hvaležno hranijo spomine

je na željo Glasbene Matice z veliko ljubeznijo spesnil naš prvak Oton Župančič. Relief je razstavljen še danes in jutri v poslopju Filharmonične družbe.

Slovenec, 5. maj 1935

05.05.1935


dLib.si

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti